Wat doet gemeente Zemst eigenlijk tegen zwerfvuil?

We zijn sinds december in een mooimakers-coachingstraject rond zwerfvuil en sluikstort samen met OVAM en INCOVO. Hierbij starten we met een degelijke analyse van het zwerfvuil in de gemeente en zoeken we de hotspots om dan gerichte actie te voeren. Er wordt een netheidsmonitor afgenomen en dan komt er een onderbouwd vuilbakkenplan om te kijken waar er precies welke soort vuilbakjes al dan niet moeten komen. Waar wel en niet een vuilbak hangt van veel factoren af in de context en locatie. Op de verkeerde plek zomaar vuilbakken bijzetten zal tot meer sluikstort en zwerfvuil leiden. Trouwens tussen die twee soorten afval is er een enorm verschil. Zie hierover bvb https://mooimakers.be/coachingtrajecten

Daarnaast is er in Zemst een enorme actieve groep van vrijwilligers Mooimakers (meer dan 150 mensen) die regelmatig (sommige dagelijks) zwerfvuil gaan opruimen. Daarnaast is Zemst met 2000 actieve deelnemers aan de World Clean Up day de meest opruimende gemeente van Vlaanderen en wereldberoemd tot in Estland.

De zwerfvuilcijfers en sluikstortcijfers zijn door Corona en staycations gestegen. INCOVO houdt die cijfers permanent bij.

En ook:

  • Team WEB ruimt op regelmatige basis het zwerfvuil op
  • Een paar honderd vrijwilligers zijn in Zemst actief om zwerfvuil op te ruimen.
  • Camera’s worden ingezet tegen sluikstorters.
  • Sluikstorten worden binnen de 2 dagen opgeruimd
  • Sluikstorten worden onderzocht naar mogelijke aanwijzingen van daders