Op Wielekes

Adres

Je vindt de fietsotheek Op Wielekes in de Moniestraat 44 in Hofstade (voormalige uitleenpost van de bibliotheek).

Openingsuren

 • Open elke eerste woensdag van de maand van 14 tot 16 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 10 tot 12 uur.
 • Je kan tijdens elk openingsmoment lid worden van Op Wielekes en fietsen inwisselen

Verhuur kinderfietsen

 • Inschrijven is verplicht voor elke sessie. Inschrijven kan via deze link.
 • Jaarlijks lidgeld voor inwoners van Zemst: € 30 per fiets per jaar voor het eerste kind. € 20 per fiets per jaar voor het tweede kind en volgenden.
 • Eenmalige waarborg van € 30 per fiets. € 30 voor het tweede kind.
 • Verminderd tarief mogelijk voor mensen die leefloon of verhoogde tegemoetkoming hebben.
 • Mensen die buiten Zemst wonen kunnen ook ontlenen aan € 10 bovenop de normale tarieven.

Verhuur bakfietsen

 • Vanaf 3/12/2022 worden bakfietsen verhuurd in Zemst.
 • Prijs: € 50 per maand, € 150 waarborg
 • Afspraak boeken via deze link. 
 • Je dient meteen ook een afspraak te boeken voor het inleveren van de bakfiets, dit is ongeveer een maand later, dit naargelang de openingsuren van de fietsotheek Op Wielekes.
 • Concrete zaken die je moet doornemen vooraleer je een afspraak boekt:
  1. Er wordt sterk aangeraden een helm te dragen, bij het gebruik van de bakfiets. De Gemeente Zemst is niet verantwoordelijk voor lichamelijke ongevallen.
  2. Bakfiets zeker komen halen zonder kinderen. Met een bakfiets fietsen is een kunst op zich, dus we raden aan om dit even onder de knie te krijgen.
  3. Enkel kinderen vanaf 2,5 jaar mogen in de bakfiets, er is geen systeem aangekocht voor een maxi-cosi of ander babyzitje
  4. De luifel moet op de bakfiets gemonteerd blijven, het is nl. niet eenvoudig dit correct terug te plaatsen
  5. Als huurder krijg je een doos mee dat bij de bakfiets hoort, hierin zitten: oplader, 1 sleutel, slot, batterij en boortcomputer van de bakfiets.
  6. 1 sleutel krijg je mee, de andere blijft in bewaring bij Dienst Welzijn. Indien je de sleutel verliest, dient deze bijgemaakt te worden door de fietshandelaar en kost u dit standaard € 20.
  7. De batterij dient binnen bewaard te worden voor een langere levensduur van de batterij.
  8. Bij schade of diefstal moet door de huurder klacht neergelegd worden bij de politie en moet Ehias via de gemeente op de hoogte gebracht worden van het voorval. De Gemeente moet dus ook steeds op de hoogte gebracht worden. (015/61.87.20 – indien je niemand aan de lijn kan krijgen opwielekes@zemst.be)
  9. Bij diefstal moet je de sleutel kunnen voorleggen van de sloten van de bakfiets.

Vragen?

Neem contact op via zemst@opwielekes.be.

Zin om een handje te helpen?

Op Wielekes draait op vrijwilligers. Zij ontvangen de gebruikers, doen registratie en (eenvoudige) administratie, helpen kinderen om om een geschikt fietsje te kiezen, passen het aan op maat en zorgen ervoor dat elk fietsje dat terugkomt weer in orde staat voor een volgende gebruiker. Wie mee zijn of haar schouders onder de fietsotheek Op Wielekes Zemst wil zetten, als onthaalmedewerker of als handige Harry/Harriëtte die kleine herstellingen uitvoert, mag contact opnemen.

Meer info

Kijk in de groep Op Wielekes Zemst op Facebook of op de website van Op Wielekes.

Op Wielekes Zemst is een initiatief van de gemeente Zemst (mobiliteit en vrijwilligerswerking) met steun van de provincie Vlaams-Brabant en Netwerk Bewust Verbruiken.

Origineel en duurzaam cadeau?

Vanaf nu kan je een Op Wielekes ‘Bol maar verder’-geschenkbon aankopen om cadeau te doen. En dat is echt heel gemakkelijk! Vul hier het bestelformulier in en bestel een Op Wielekes geschenkbon. Die schenk je dan aan een dierbare die je een jaar lang een fiets op maat wil geven. Je krijgt na het doorsturen een kopie van het ingevulde formulier per mail en een factuur van financien@zemst.be. Nadien wordt alles zo snel mogelijk per mail in orde gebracht en kan je de geschenkbon afdrukken.