Energiecrisis

#(Energie)BewustZemst

Gemeente Zemst geeft het goede voorbeeld

Richttemperatuur 19 °C

In de gemeentelijke gebouwen is de richttemperatuur voortaan 19 °C. Dat is twee graden minder dan voorheen. Deze aanpassing zal al een aanzienlijke besparing met zich meebrengen.

Voor WZC Releghem en voor de scholen werken we maatregelen op maat uit.

Ook in de sporthallen gaan we voor energiezuinigheid met o.a. lagere temperaturen en kort douchen.

In gebouwen die tijdelijk geen actieve functie hebben, zorgen we voor een antivries temperatuur zodat ze niet onnodig aftakelen.

Zonnepanelen

Voorheen deden we al heel wat om energie te besparen en duurzaamheid te promoten. Nu steken we gewoon een tandje bij. De voorbije jaren legden we zonnepanelen op de daken van bv. GBS De Pimpernel, de Budohal, Ontmoetingscentrum Hofstade en GBS De Regenboog. Hiervoor werd gewerkt met burgerparticipatie zodat inwoners mee konden investeren.

We bekijken nu de mogelijkheid om ook zonnepanelen te plaatsen op d’Oude School en de Sportcube.

Bij de renovatie van onze stookplaatsen voorzagen we ook bijkomende isolatie.

Straatverlichting dimmen

Gemeente Zemst wil het goede voorbeeld geven in de energiecrisis en wil de impact op de eigen energiekost aanpakken. Daarom heeft de gemeente beslist om over te gaan tot het dieper dimmen van de ‘interactieve openbare LED-verlichting’ die in bepaalde straten in de gemeente al werd aangebracht. Deze LED-verlichting zal op weekdagen en op zondagavond gedimd wordt tot een maximum van 30% van het normale lichtniveau tussen 23 en 4 uur en op vrijdag- en zaterdagavond tot een maximum van 50% van het normale lichtniveau tussen middernacht en 6 uur. Er zijn hiervoor geen technische aanpassingen nodig en het kan snel kan uitgevoerd worden.

Deze maatregel zal op korte termijn alvast bijdragen tot een totale besparing van ongeveer 18% op de energiekost van de openbare verlichting.

Wat kun je zelf doen?

Probeer je energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. We zetten 10 tips op een rijtje.

Voorkom sluipverbruik

De meeste apparaten blijven elektriciteit verbruiken als ze uitgeschakeld zijn. Door de stand-by modus blijft het apparaat beschikbaar om direct ingeschakeld te worden. Dit verbruikt elektriciteit. Trek de stekker uit het stopcontact wanneer je het apparaat niet gebruikt. Of gebruik een stekkerdoos met een schakelaar.

Vervang lampen door led-verlichting

Zelfs als de gloeilamp of halogeenlamp nog goed werkt, is het slim om deze te vervangen. De aankoopprijs van een ledlamp ligt wat hoger maar het verschil verdien je heel snel terug. Een ledlamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Daar komt nog bij dat een ledlamp veel langer meegaat, tot wel 9x langer dan een gloeilamp. De ultieme tip in verband met verlichting: doe het licht uit wanneer je de ruimte verlaat.

Gebruik energiezuinige apparaten

Als een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinige variant. Het verbruik van de apparaten is te herkennen aan het verplichte energielabel. Tegenwoordig kies je voor A+++. Extra tip: droog kleding in de zomer aan een kledingrek in plaats van in de droger.

Dicht spleten en kieren

Tocht in huis is erg onaangenaam. We zijn dan vaak geneigd om de verwarming wat hoger te draaien. Maar het is beter om spleetjes en kieren te dichten. In een doe-het-zelfzaak vind je heel wat materiaal om je huis tochtvrij te maken.

Isoleren

Warmte gaat verloren wanneer je woning niet goed geïsoleerd is. Je kan bv. investeren in dakisolatie, spouwmuurisolatie, hoogrendementsbeglazing, vloerisolatie … Hiervoor kun je onder bepaalde voorwaarden subsidies ontvangen van de netbeheerder, Wonen Vlaanderen en gemeente Zemst. Meer informatie vind je bij onze woonconsulent via woonloket@zemst.be.

Installeer een programmeerbare thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je op voorhand programmeren wanneer de verwarming aan gaat en weer uit. Zo vergeet je nooit om je verwarming uit te zetten. Bovendien krijg je met een slimme thermostaat mogelijks inzicht in je verbruik en kun je op afstand je verwarming bedienen. Direct besparen kan door je verwarming een graad lager te zetten en een trui aan te trekken.

Plak radiator- of aluminiumfolie achter de radiator

Een radiator geeft ook langs de achterzijde warmte af. Door folie achter de radiator te hangen, reflecteert de straling richting de ruimte in plaats van verloren te gaan.

Verbruik minder water

Wanneer je minder water verbruikt, verlaagt je waterfactuur. Wanneer je minder warm water gebruikt, verlaagt ook je energierekening. Je bespaart dus dubbel. Je kan warm water besparen door een energiezuinige douchekop maar ook door korter of minder vaak te douchen. Je kan ook water besparen door een energiezuinige vaatwasser of wasmachine aan te schaffen en die efficiënt te gebruiken. Wacht met het gebruiken van deze apparaten tot ze vol zitten om zo efficiënt mogelijk te werken.

Energieleverancier

Let op de tarieven van de energieleverancier. Die beïnvloeden je energieverbruik niet maar wel wat je maandelijks betaalt. Neem een kijkje op www.mijnenergie.be.

Gebruik zonne-energie

Als je dan toch elektriciteit verbruikt, wek die dan zelf op. Dat kan met zonnepanelen op het dak van je woning. Hiermee bespaar je op je jaarlijkse energiefactuur en je verdient de installatie terug op gemiddeld 8 jaar. Bovendien word je zo onafhankelijk van de stijgende energieprijzen. Meer informatie bij onze woonconsulent via woonloket@zemst.be.

Mijndakinzicht

Fluvius nam onlangs een warmtefoto van onze gemeente. Dat gebeurde natuurlijk niet zomaar.

Op die manier kennen we de isolatiegraad van alle daken in jouw buurt, ook van jouw dak. Het dak is immers verantwoordelijk voor het meeste warmteverlies van je woning. Hoe roder het dak kleurt, hoe meer warmte het dak verliest. Dat betekent hogere energiekosten en het is bovendien slecht voor het milieu.

Is jouw dak een rode vlek op de kaart? Dat is niet zo best. Je verliest namelijk het meeste energie via het dak, tot zelfs 30% van je totale warmteverlies! Gelukkig kan je er iets aan doen. Meer zelfs: je dak is de ideale plaats om te starten met BENOveren en zo je wooncomfort, de EPC-waarde én de waarde van je huis te verbeteren.

Meer informatie via www.benoveren.fluvius.be

Zonnekaart

https://apps.energiesparen.be/zonnekaart

Met de Zonnekaart Vlaanderen kom je te weten hoe jouw dak scoort voor zonne-energie. je hoeft alleen maar je adres in te geven.

Je krijgt dan voor het hele dak en zelfs voor de afzonderlijke dakdelen een score:

  • groen = ‘ideaal’
  • geel = ‘bruikbaar’
  • oranje = ‘beperkt bruikbaar of niet bruikbaar’.

De score is gebaseerd op de jaarlijkse hoeveelheid zoninstraling. Die is plaatsgebonden en afhankelijk van de grootte, de oriëntatie en de helling van het dak. Ook de schaduw van andere gebouwen, bomen en zelfs een schouw speelt mee in het resultaat.

Financiële vragen naar aanleiding van de energiecrisis

Zit je met financiële vragen naar aanleiding van de energiecrisis? Gemeente Zemst biedt hiervoor individuele hulp op maat via de sociale teams. Je kan hen contacteren op het nummer 015 61 88 90 of per mail via socialedienst@zemst.be.

Wist je dat…

  • … per graad dat gemeente Zemst de temperatuur verlaagt, er uitgegaan wordt van een dagelijkse winst van 10%?
  • … we door de temperatuur 1 graad lager te zetten, een CO2-reductie van 6% krijgen?