Animatoren

Wat moet ik doen om animator te worden?

Om animator in het jeugdwerk te worden, volg je een kadervormingstraject. Jongeren kunnen door het volgen van zo’n traject een attest behalen van animator, hoofdanimator of instructeur in het jeugdwerk. Elk traject bestaat uit drie grote stappen:

 1. Je volgt een cursus bij een erkende vereniging.
  • Een aantal verenigingen in het jeugdwerk organiseert cursussen om animator te worden. Zo’n cursus duurt 50 uren en kan in één week of in meerdere delen plaatsvinden. Je leert er alle tips en tricks die je nodig hebt om (groepen) kinderen en jongeren te begeleiden:
   • Spelen maken en uitleggen.
   • Omgaan met moeilijke kinderen
   • Spelen inkleden.
   • Toneeltjes maken.
   • Instaan voor veiligheid.
  • Je leert er andere animatoren kennen en wordt begeleid door straffe ervaringsdeskundigen. Na 50 uren cursus ben je klaar om stage te gaan volgen.
 2. Je loopt stage op een erkende stageplaats.
  • Alles wat je leerde op cursus, kan je tijdens 50 uren stage in de praktijk brengen: je leert er nog meer door te doen en draait al een eerste keer mee in een echte jeugdwerking. Met de ondersteuning van je stagebegeleider leer je nog meer wat jouw rol als animator is. Op Speelplein Kaktus kun je enkel stagelopen tijdens de zomervakantie. Een stage duurt twee weken waarvan je één week bij een kleutergroep staat en één week bij een lagere school groep staan.
 3. Na je stage kun je je attest van animator ontvangen. 

Ben je 16 jaar en vinden zowel jij als je begeleider dat je klaar bent om als animator aan de slag te gaan? Dan krijg je een officieel attest van de Vlaamse Gemeenschap.

Een traject volgen, betekent ook verantwoordelijkheid nemen. Vanaf het moment dat je aan je cursus start, heb je 3 jaar de tijd om je traject af te maken.

Op cursus krijg je een trajectboekje. Daarin staan alle belangrijke gegevens en houden je begeleider en jij bij wat je leerde. Zowel op cursus als op stage heb je dit boekje nodig. Zorg dus dat je het niet kwijt geraakt.

Meer info vind je terug op WatWat , DEPARTMENT CULTUUR, JEUGD & MEDIA, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk.

Wanneer kan ik mij kandidaat stellen?

Wil jij in de zomer deel uitmaken van ons fantastische animatorenteam? Goed nieuws!
Tussen 1 en 31 maart heb je de kans om je kandidaat te stellen als animator voor ons speelplein. Ben je enthousiast, creatief en hou je ervan om met kinderen te werken? Aarzel dan niet en meld je aan via onze website tijdens de aangegeven periode. We kijken ernaar uit om jouw talenten te verwelkomen op ons speelplein! 

Welke verschillende animatoren zijn er op de speelpleinwerking?

 1. Vrijwilligers: samen met je mede-animatoren ben je verantwoordelijk voor een groep van kinderen die ongeveer dezelfde leeftijd hebben. Je maakt leuke en uitdagende activiteiten. Loop een animatorstage? Dan val je ook onder vrijwilligers.

 2. Animatoren bij een leeftijdsgroep*: samen met je mede-animatoren ben je verantwoordelijk voor een groep van kinderen die ongeveer dezelfde leeftijd hebben. Je maakt leuke en uitdagende activiteiten.

 3. Inclusie-en taalanimator (taalanimator enkel in week 4 en 6): soms is het niet zo gemakkelijk voor kinderen om in een grote groep mee te spelen, te communiceren of te functioneren. Voor die kinderen, die wat extra zorg nodig hebben, heeft het speelplein een inclusiewerking. Kinderen die extra noden hebben, krijgen een inclusie-animator toegewezen of worden extra begeleid. De inclusie-animator zorgt ervoor dat het kind zo goed mogelijk mee kan functioneren met de leeftijdsgroep en de algemene werking van het speelplein.

  In de zomervakantie gaat ook het taalatelier door op het speelplein. Als taal-animator ben je, samen met een taalcoach, in de namiddag actief bezig met een taalgroep. In de namiddag spelen de kinderen van het taalatelier mee met de andere groepen van de speelpleinwerking. Je zorgt voor een vlotte overgang en bent hun houvast doorheen de week.

 4. Hoofdanimator bij een leeftijdsgroep*: als hoofd-animator coach en coördineer je de ploeg van animatoren. Je zorgt er voor dat iedereen weet wat hij/zij moet doen en bewaakt de spelkwaliteit van de activiteiten.

 5. Willy’s: samen met de speelpleinverantwoordelijke zijn zij de coördinerende fakkels tijdens de speelpleinweek. Zij zorgen voor de administratie en organisatie van het speelplein. Naast deze taken is een Willy ook een persoon waar je terecht bij kan als er iets kapot is, als er gewonde kinderen zijn, als je even iemand extra nodig hebt, als je advies kan gebruiken, als je opmerkingen of vragen hebt, … Ze zullen je zo goed mogelijk proberen te helpen.

 6. Co-animator: iemand met een verstandelijke beperking die op basis van eigen talenten en met de nodige ondersteuning een aantal deeltaken op het speelplein op zich neemt en daarbij een meerwaarde vormt voor de animatorenploeg. Een co-animator is een volwaardig lid van de animatorenploeg.

Hoeveel verdien ik op het speelplein?

Naast een geweldige en leerrijke ervaring krijg je ook een vergoeding per dag dat je op het Speelplein staat. Iedereen werkt een normale werkweek, dit komt overeen met 38 uur werken contractueel. 

Profiel Leeftijd Loonschaal Vergoeding
Vrijwilliger en
(co-animator)
15 jaar / Forfaitaire onkostenvergoeding €41,48 
Animator Vanaf 16 jaar of het jaar waarin je 16 wordt E € 13,95 per uur*
Inclusie- en taalmonitor Vanaf 17 jaar E € 13,95 per uur*
Hoofdanimator Vanaf 17 jaar C3 € 16,74 per uur*
Willy Vanaf 18 jaar of in het bezit van een attest hoofdanimator C4 € 19,53 per uur*

*De vergoeding kan afwijken afhankelijk van het overschrijden van de spilindex.