Op het grondgebied van de gemeente wordt er geregeld Reuzenbereklauw terug gevonden. Deze plant kan op sommige plaatsen zeer mooi en indrukwekkend worden maar toch willen we je er voor waarschuwen!
Hoe te herkennen
- De Reuzenberenklauw kan tot vijf meter hoog worden en verschilt daarin van andere "schermbloemigen" die hooguit twee à drie meter worden.
- De bloeiende witte bloemschermen zijn zeer groot (30-50 cm). Onrijpe zaden zijn groen, maar kunnen nog afrijpen als je ze laat liggen. Rijpe zaden zijn bruin en komen makkelijk los.
- De bladeren kunnen tot een meter diameter bereiken. Ze hebben scherpe driehoekige insnijdingen, een duidelijk gezaagde bladrand en ze zijn licht- tot donkergroen en lichtglanzend.
- De dikke stengel (5 à 10 cm diameter) is bezet met harde haren en staat vol paarsrode vlekken en strepen.
Opgepast
Bereklauw kan ernstige huidirritatie veroorzaken. Vooral de stengel en de bladsteelharen veroorzaken wonden. Wie in aanraking komt met de plant terwijl de zon schijnt, kan er zelfs ernstige brandwonden aan overhouden. Zij kunnen zelfs zo erg zijn dat er wonden kunnen ontstaan tot in de derde graad. In minder ernstige gevallen ontstaat vaak eerst een brandblaar, die later overgaat in een soort zwerende wond. Het verdwijnen daarvan kan een langdurige kwestie zijn.
Ook onze geliefde viervoeter ondervind dezelfde symptomen. Wees dus extra alert.
Wat bij overlast?
Deze soort wordt als een invasieve exoot met gezondheidsrisicos beschouwt. Ingrijpen is dus de boodschap. Indien deze plant op openbaar domein wordt waargenomen mag hier zeker een melding van gemaakt worden op onze website. Let wel: De soort is te verwarren met gewone berenklauw. Deze inheemse plant is kleiner, met kleinere bloemschermen en een ongevlekte stengel.