Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Gemeente Zemst is aangesloten bij Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK vzw), net als veertien andere gemeenten in de Brabantse Kouters. RLBK werkt in jouw gemeente aan duurzame streekontwikkeling via projecten rond natuurinrichting, -educatie, -recreatie & landschapsherstel.

Regionaal Landschap Brabantse Kouters betrekt maximaal partners (gemeentelijke diensten, provincie Vlaams-Brabant, Vlaamse overheidsorganisaties, natuurorganisaties, landbouwers, buurtbewoners…) bij de opstart en realisatie van een project.. Door krachten en kennis te bundelen komen ze tot een beter resultaat op maat van de streek en de lokale noden.

De acties en projecten zijn er voor alle inwoners in de streek. Op www.brabantsekouters.be vind je informatie over natuur en biodiversiteit in je omgeving en achtertuin, info over het wandelnetwerk Brabantse Kouters, een kalender met evenementen, landschapswandelingen en workshops. Je leest er ook meer over de gemeentegrensoverschrijdende projecten.

Dankzij het lidmaatschap van je gemeente bij Regionaal Landschap Brabantse Kouters kan je jaarlijks van 1 september tot en met 31 oktober deelnemen aan de groepsaankoop Behaag je tuin (www.behaagjetuin.be). Droom je van een poel, knotwilgenrij, boomgaard, vogelbos of bloemenweide? Dan helpt RLBK je graag verder. Voor leerlingen van 4 tot 14 jaar bieden ze Natuur- en Milieueducatie (NME) aan in of rond de school. Scholen en jeugdbewegingen kunnen bovendien gratis een natuurkoffer ontlenen.

Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst zijn allemaal lid van het Regionaal Landschap Brabantse Kouters. De Brabantse Kouters liggen in het noordwesten van Vlaams-Brabant. Het is een drukbevolkte streek, maar heeft een verrassend groen landschap. Elders in Vlaanderen zijn er nog Regionale Landschappen actief. Elke streek heeft immers een eigen identiteit en landschap. Wil je eens gluren bij die buren? Neem dan een kijkje op www.regionalelandschappen.be.

Naar gemeentehuis? Enkel voor dringende zaken na afspraak

De gemeentelijke diensten doen er in deze coronaperiode alles aan om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Hou er rekening mee dat je niet zomaar het gemeentehuis kan betreden. Om je veilig te kunnen helpen werken wij enkel op afspraak voor dringende zaken.
Check eerst of hetgeen je nodig hebt, online te verkrijgen is via www.zemst.be/eloket.
Indien dit niet het geval is en je dringend iets nodig hebt, kan je voor sommige producten een afspraak maken via de website of via een telefoontje naar het onthaal op het nummer 015 61 88 90. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 16 uur.
De meest actuele info over corona kan u vinden via deze link.
Vragen over corona? Mail naar corona@zemst.be.