Premies en leningen

Premies

Voor alle informatie rond premies, aanvraagformulieren of antwoorden op andere vragen, neem contact op met de woonconsulent. Een overzicht van de premies vind je via de premiezoeker. Voor de meest actuele informatie kijk steeds op de website van de bevoegde instantie.

• Mijn VerbouwPremie
Sinds 1 juli 2022 de eengemaakte premie van de vroegere renovatiepremie en de meeste premies van Fluvius. Particulieren en bedrijven kunnen een premie aanvragen voor renovatie en energiebesparende investeringen. Meer informatie kan je hier terugvinden.

• Vlaamse aanpassingspremie
Bestemd voor particulieren die de woning gaan aanpassen aan de noden van 65-plussers. De voorwaarden kan je terugvinden op https://www.wonenvlaanderen.be/.

Aanpassingspremie Vlaams-Brabant
Bestemd voor particulieren die de woning gaan aanpassen aan de noden van 65-plussers of personen met een handicap. De voorwaarden kan je terugvinden op https://www.vlaamsbrabant.be/.

• Lokale premie inbraakpreventie
De premie bedraagt 25% van de uitgaven met een maximumbedrag variërend van € 250 tot € 350, naargelang je persoonlijke situatie. Na het indienen van je aanvraag zal onze diefstalpreventieadviseur spoedig langskomen om gericht advies te geven over inbraakpreventie in jouw woning. Dit advies is volledig gratis en vrijblijvend. Wanneer de aanbevelingen werden uitgevoerd, volgt nog een controle. Wanneer je woning voldoende beveiligd blijkt, kom je in aanmerking voor de premie. De voorwaarden en het aanvraagformulier kan je hier terugvinden. 

• Extra gemeentelijke premie bovenop Mijn Verbouwpremie
De gemeente geeft een extra premie voor de plaatsing van dakisolatie, muurisolatie en hoogrendementsglas. De voorwaarden zijn gelijk als deze voor de Mijn Verbouwpremie. Enkel dient er bij huurwoningen een conformiteitsattest te zijn. Indien de huurwoning geen geldig conformiteitsattest heeft dient er een onderzoek naar de woningkwaliteit te gebeuren.
Meer informatie over de procedure vind je in het reglement.

Leningen

• Aanvullende renovatielening Vlaams-Brabant
Bestemd voor particulieren die een bijkomende lening aanvragen voor verbeteringswerken, saneringswerken, vergrotingswerken, energiebesparende maatregelen of werken die de woning aanpassen aan de fysieke toestand van inwonende personen. De lening bedraagt € 2.500 tot max. € 22.500. De voorwaarden kan je terugvinden op https://www.vlaamsbrabant.be/. De renovatielening wordt stopgezet vanaf 1 juli 2023.

Deze aanvullende lening kan niet meer aangevraagd worden vanaf 1 juli 2023!

• Mijn VerbouwLening
Dit is een lening van max. € 60.000, terug te betalen op max. 25 jaar, renteloos, en aan te vragen bij het Energiehuis. De voorwaarden kan je terugvinden op www.3Wplus.be.

• Renteloos renovatiekrediet via de bank of Vlaams Woningfonds bij aankoop van een woning (rentesubsidie)
Voor wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie koopt en dat pand binnen de 5 jaar grondig renoveert, kan bij de kredietgever naast de hypothecaire lening voor de verwerving van het pand ook een renovatiekrediet aangaan. De rente wordt door de Vlaamse overheid terugbetaald. De voorwaarden kan je terugvinden op www.vlaanderen.be of op www.vlaamswoningfonds.be.

• Vlaamse woonlening bij Vlaams Woningfonds
Het Vlaams Woningfonds kent sociale woonkredieten toe aan gezinnen en alleenstaanden met een reglementair begrensd inkomen. De voorwaarden kan je terugvinden op www.vlaamswoningfonds.be.

• Renteloze huurwaarborglening bij Vlaams Woningfonds
Het Vlaams Woningfonds verstrekt huurwoningen opdat huurders hun waarborg zouden kunnen betalen bij het huren van een woning of appartement. De voorwaarden kan je terugvinden op www.vlaamswoningfonds.be