Tijdens het bezoek neem je een duik in de geschiedenis van het Brussels grondwitloof. De plattelandsgids schetst het leven van zaadje tot een lekkere witloofkrop.
Elke winter selecteert boer Thomas de mooiste kropjes, die wortels laat hij nadien op het veld in zaad komen. Dat zaad wordt geoogst, gereinigd en het volgende jaar opnieuw geplant. Bij het schoonmaken van de witloofkroppen worden veel blaadjes verwijderd die, hoewel een beetje vuil van de aarde, verder perfect in orde zijn. Cools werkt samen met een krokettenfabrikant die deze blaadjes gebruikt om met de hand gerolde kroketjes te maken. Zo sluiten ze de cirkel volledig. Op het einde van de rondleiding kan je proeven van de witloofkroketjes. De kroketten kun je rechtstreeks bij de boer kopen, net als het witloof.
Daarnaast werkt boer Thomas ook mee aan het project Oude granen voor het brood van morgen. In samenwerking met bakkerij Van Eeckhout worden oude graansoorten geteeld die perfect passen in het verhaal van de lokale broodketen. Tijdens je bezoek krijg je het veld te zien waar deze historische granen worden verbouwd. Na dit bedrijfsbezoek neemt de plattelandsgids je mee op een wandeling langs het Rubenskasteel.
Praktisch
- Adres: Hauwlandweg 1, Weerde
- Wanneer: oktober t.e.m. maart
- Duur: 1,5 uur
- Website: https://www.grondwitloof.be/thomas-cools/
- Thema's:
- Het witte goud: witloof (ook kroketjes)
- Akkerbouw: granen, hooi en stro
- Project: van oude granen tot het traagste brood
- Korte keten: veldverkoop en hoevewinkel
- Wandeling langs Rubenskasteel