Milieuhinder

Milieuhinder (lucht, water, bodem, geur, geluid)

Team Omgeving is het centrale meldpunt voor allerhande milieuproblemen. Meldingen worden steeds door de bevoegde omgevingsambtenaar onderzocht, die over een bekwaamheidsbewijs voor toezichthouder beschikt.

Milieuproblemen en meldingen over bedrijven of handelszaken kunnen telefonisch gemeld worden bij team Omgeving. Je kan hiervoor ook een afspraak maken.

Buiten de openingsuren kunnen dringende milieuklachten gemeld worden bij de Lokale Politie op het nummer 015 68 68 69.

Bij burenhinder kan de gemeentelijke burenbemiddelingsdienst worden ingeschakeld (burenbemiddeling@zemst.be of 015 62 71 70). 

Zwerfkatten – verloren/ gekwetste dieren

Voor zwerfkatten en verloren/gekwetste dieren werkt de gemeente sinds 1 januari 2019 samen met het dierenopvangcentrum Zemst (www.dierenopvangcentrumzemst.be).

Ook voor de adoptie van honden en katten of voor het afstaan van je huisdier kan je hier terecht.

Ratten: beter voorkomen dan bestrijden!

Ratten heb je liever niet rond of in je huis. Deze snelle, onhygiënische dieren kunnen grote schade veroorzaken en ziektes overbrengen. Ze zijn net als muizen cultuurvolgers en leven graag dichtbij de mens omdat we heel wat eten laten slingeren. Wanneer er genoeg voedsel en schuilplekken aanwezig zijn, voelen ratten zich snel thuis.

Voorkomen

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om het rond en in je huis minder leuk te maken voor ratten.

  • Laat geen voedselresten, vogelvoer, tuin- en keukenafval en gevallen fruit slingeren.
  • Voeder huisdieren en kippen alleen ’s morgens en beperkt zodat de rat ’s nachts geen buffet vindt.
  • Bewaar je huisvuil in een afgesloten container.
  • Vermijd stilstaand water.
  • Zorg voor een goed onderhouden riolering.
  • Houd je tuin opgeruimd want ratten houden van rommelige hoekjes.
  • Neem een kat.

Herkennen

Je hebt last van ratten als je:

  • Uitwerpselen, knaagsporen en pootafdrukken vindt.
  • Loopsporen en tunnels opmerkt. Ratten volgen steeds dezelfde weg omdat ze slecht zien.
  • Een rat ziet lopen.

Aangezien ratten niet territoriaal zijn, is het best mogelijk dat je ze de volgende dag niet meer ziet omdat ze tijdelijk bij je buren een onderkomen vonden. Maar ze kunnen uiteraard ook weer terugkeren…

Bestrijden

Als de preventieve maatregelen geen succes hebben en je toch met ratten zit, dan is bestrijden de enig keus want ze planten zich razendsnel voort. Een koppeltje ratten kan binnen een jaar uitgroeien tot een populatie van wel 1 000 ratten. Ze verplaatsen zich op een dag meer dan enkele honderden meters en veranderen regelmatig van locatie. In sommige gevallen is het daarom aan te raden om samen met je buren de overlast aan te pakken want er vanaf geraken is niet altijd evident.

Mechanisch bestrijden kan door het plaatsen van één of meerdere klemmen die verkrijgbaar zijn in doe-het-zelf-zaken. Door de klem, samen met aantrekkelijk lokaas zoals kaas of chocolade, op het loopspoor te plaatsen, loopt de rat er letterlijk tegen.

Chemische bestrijding wordt vooral bij grotere populaties aangeraden. Aangezien ratten best slim zijn, zullen ze in een grote groep nooit allemaal in dezelfde val trappen. Plaats het gif dat verwerkt zit in lokaas in een lokdoos waar alleen kleine knaagdieren in kunnen zodat andere (huis)dieren er niet van kunnen eten. Sommige ratten zijn niet nieuwsgezind. Geef ze dus voldoende tijd om te wennen. Het gif tast het centraal zenuwstelsel aan of remt de stolling van het bloed af. Een kleine inname is al dodelijk voor de beestjes. Om te vermijden dat er lokaasschuwheid optreedt, sterven de dieren pas na een paar dagen. Daarna verdrogen ze zodat er geen geurhinder ontstaat.

Professionele ongediertebestrijders worden best ingeschakeld als het probleem blijft aanhouden. Zij kunnen door een vakkundige aanpak een snellere oplossing bieden aan het rattenprobleem.

Ratten ontdekt op het openbaar domein? Laat het ons weten via deze meldknop. Op privé-eigendom moet je zelf instaan voor de bestrijding.