De Japanse duizendknoop is de dag van vandaag jammer genoeg niet uit het straatbeeld weg te denken. Door zijn sterke groeikracht worden inheemse plantensoorten verdrongen. Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij zeer moeilijk weg te krijgen. De plant wordt tot een van de meest invasieve exoten gerekend.
Hoe te herkennen?
- een tot drie meter hoog
- holle, rechtopstaande stengels met roodbruine vlekken
- eironde, ietwat leerachtige bladeren, zonder haren
- lengte bladeren: 10 tot 15 cm lang
- kleine crème-witte, soms wit-roze bloemen van juli tot en met september.
Wat doet de gemeente?
De gemeentelijke groendienst gebruikt al een geruime tijd geen chemische bestrijdingsmiddelen meer. Tot op de dag van vandaag is er nog geen effectieve manier gevonden om de Japanse duizendknoop op een alternatieve manier terug te dringen.
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen is maaien geen oplossing. Bij het maaien kunnen plantenresten in de directe omgeving verspreid worden. Ook kunnen plantenresten op de maaimachine achterblijven en ergens anders leiden tot nieuwe groeiplekken. Stukjes wortelstok van maar enkele grammen of kleine stengelstukken met een knoop zijn daarvoor al genoeg. Bovendien zal de plant bij maaien sneller uitbreiden via de wortels.
Dit is de reden waarom er enkel gemaaid wordt wanneer de verkeersveiligheid in het gedrang komt. Het maaisel blijft dan ook doelbewust ter plaatse.
Indien je in een situatie terecht komt waarin deze exoot het zicht op het verkeer belemmert, mag je dit dus zeker melden via onze website.
Het jaagpad langs de Zenne is echter in beheer van de Vlaamse Waterweg. Een melding hieromtrent kan via mail: info@vlaamsewaterweg.be. De grote fietsas langs de Brusselsesteenweg en de Tervuursesteenweg zijn dan weer in beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer (buiten bebouwde kom althans). Op deze website kan je een rechtstreekse melding maken.
Japanse Duizendknoop die in de spoorwegbermen groeit mag gemeld worden aan Infrabel via het e-mailadres contact@infrabel.be.