Everzwijnen melden

Het aantal everzwijnen in Vlaanderen groeit Door het veranderende klimaat en milde winters sterven er minder biggen en neem hun populatie toe. Dat zorgt er ook voor dat er in steeds meer gemeenten everzwijnen voorkomen. Everzwijnen kunnen zich zeer goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarom merken we ze ook steeds vaker op in woonwijken. Ze vinden er voedsel, en voelen zich er vaak veiliger dan natuurgebieden. In onze bossen dragen everzwijnen bij aan de biodiversiteit, zorgen ze voor bosverjonging en krijgen wij de kans om hen te spotten tijdens een wandeling. Toch kunnen ze ook voor veel problemen zorgen. Ze woelen tuinen en akkers om, scheuren vuilniszakken open en zijn een gevaar in het verkeer.

Schade vermijden

Je kan zelf de kans op schade door everzwijnen te verminderen. Zo zitten composthopen en groenafval vol regenwormen en andere insecten die everzwijnen aantrekken. Als je je composthoop in de tuin goed afschermt en geen groenafval in het bos achterlaat, is de buurt meteen een stuk onaantrekkelijker voor een everzwijn. Wil je je tuin volledig ontoegankelijk maken, dan kan je een elektrisch of vast everzwijnproof raster aanleggen. Hoe je zo’n raster precies aanlegt, vind je op de website van Natuur en Bos (Welk dier richtte schade aan? | Dienstensite Natuur & Bos (vlaanderen.be))

Schade melden

Heb je everzwijnen gezien, of heb je schade door everzwijnen? Meld dit dan zeker via www.wildinzicht.be. Schademeldingen bevatten belangrijke informatie om problemen aan te pakken. Zo geven meldingen aan waar de problemen het grootst zijn en welk probleem het eerst aangepakt moet worden. Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) verwerkt ook al deze meldingen voor wetenschappelijk onderzoek. INBO publiceert dan handige overzichten en kaartjes waarin je alle schademeldingen kan bekijken (faunabeheer.inbo.be).

Opvolging van meldingen – Everteam (Gemachtigd Faunabeheerders)

Wat gebeurt er eigenlijk met alle schademeldingen?

Het everzwijnenvraagstuk is complex: het is niet altijd eenduidig welke maatregel het best bij een situatie past. In gemeente X is het Everteam van de Gemachtigd Faunabeheerders van het Agentschap voor Natuur en Bos actief. Het team neemt de meldingen uit Wildinzicht wekelijks door en gaat op pad om de situatie in kaart te brengen. Hun focus ligt daarbij op de bewoonde omgeving. Hierbij gaan ze in overleg met de schadelijders en omwonenden. Ze zoeken naar oplossingen om schade te voorkomen. Waar nodig grijpen de faunabeheerders ook zelf in.

Jaarlijks wordt er ook in jouw buurt overleg over everzwijnen georganiseerd. Natuurbeheerders, jagers en landbouwers komen samen om het beheer te bespreken. Met de informatie die iedereen ingeeft, geeft de gemeente haar inwoners een duidelijke stem op het overleg. Zo kan er ook aan praktische oplossingen gewerkt worden.

Ook de everzwijncoördinator volgt het everzwijnvraagstuk in gemeente X mee op. Ze werkt als neutraal aanspreekpunt voor alle belanghebbenden en brengt de juiste personen met elkaar in contact. Zo kan men samen passende maatregelen uitwerken.

Meer weten? Op www.everzwijnen.be vindt je alle informatie over de ecologie, het beheer en de aanpak van de overheid van everzwijnen in Vlaanderen.