Duurzaam verblijf

Na vijf jaar ononderbroken verblijf kan je als EU burger (E-kaart) of als familielid van een EU burger (F-kaart) duurzaam verblijfsrecht aanvragen. Voor EU burgers is dit geen verplichting, voor de familieleden wel.

Voor wie?

  • EU burgers
  • Familieleden van EU burgers
  • Familieleden van een Belg met een voorwaardelijk verblijf

Procedure

De aanvraag gebeurt aan de hand van een bijlage 22. Wanneer duurzaam verblijf wordt toegekend, word je ingeschreven in het bevolkingsregister in plaats van het vreemdelingenregister. Dan krijg je respectievelijk een E+-kaart of een F+-kaart.

Om een aanvraag van duurzaam verblijf in te dienen, moet je langskomen naar het gemeentehuis. Je maakt hiervoor een afspraak.

Bedrag

De aanvraag duurzaam verblijf is gratis. Hou er rekening mee dat de omwisseling van de verblijfskaart wel betalend is.

Wat meebrengen

  • Nationale paspoort en/of identiteitskaart
  • Belgische verblijfsvergunning