Zondag is het zover: verkiezingen

Op zondag 9 juni trekken we met z’n allen naar het stemhokje. We kiezen dan vertegenwoordigers voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers, het Vlaams Parlement en het Europees Parlement. Ben je er klaar voor?

Oproepingsbrief

Ondertussen zou elke stemgerechtigde zijn oproepingsbrief moeten ontvangen hebben. Heb je die niet ontvangen of ben je die verloren? Dan kun je deze week nog langsgaan in het gemeentehuis tijdens de openingsuren om een duplicaat aan te vragen. Ook op de dag van de verkiezingen (zondag 9 juni) kun je hiervoor in het gemeentehuis terecht van 8 tot 16 uur.

Je oproepingsbrief is ook digitaal terug te vinden in Mijn Burgerprofiel. Deze digitale oproepingsbrief kan je ook gebruiken om te gaan stemmen. Bekijk hier hoe je die kan raadplegen.

Waar en wanneer stemmen?

Op je oproepingsbrief staat in welk bureau je moet gaan stemmen. Dit kan van 8 tot 16 uur.

Hoe stemmen?

In Zemst stemmen we met computers. Dit verloopt via een aanraakscherm waarop je je keuze maakt (die bepaal je uiteraard zelf). Vervolgens druk je je eigen stembiljet af. Dit scan je en deponeer je in de stembus.

Kun je niet gaan stemmen?

Als je niet kan gaan stemmen om een bepaalde reden, dan kun je iemand in jouw plaats laten stemmen. Hiervoor dien je de persoon in kwestie een volmacht te geven. Alle info over hoe je die volmacht moet regelen vind je via deze link

Wil of kun je geen volmacht geven aan iemand die in jouw plaats kan gaan stemmen? Ook dan moet je de reden van je afwezigheid bewijzen. De stappen die je hiervoor moet nemen vind je ook via bovenstaande link.

Vervoer naar het stemlokaal voor rolstoelgebruikers

Provincie Vlaams-Brabant biedt vervoer naar het stemlokaal aan voor rolstoelgebruikers. De Mobiliteitscentrale voor Aangepast Vervoer (MAV) Vlaams-Brabant coördineert de aanvragen van personen die hiervan gebruik willen maken. Je kan hiervoor elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur telefonisch contact opnemen met het gratis nummer 0800 26 990 of via mobiliteitscentrale@vlaamsbrabant.be.

Opgelet voor desinformatie

Wees je bewust van het feit dat er in aanloop naar de verkiezingen misleidende informatie circuleert. Ga dus kritisch om met informatie op online platformen. Controleer steeds de bron van het bericht, en of deze betrouwbaar en geloofwaardig is. Dit geeft vaak al een belangrijke indicatie. Twijfel je over de correctheid van informatie? Raadpleeg dan de officiële websites van de overheid of check bij de bekende nieuwsmedia of er over het onderwerp bericht wordt. Op de website van het Nationaal Crisiscentrum staan tips over hoe je desinformatie kan herkennen en hoe je kan factchecken.

Info verkiezingen zondag 9 juni 2024 

Gepubliceerd op dinsdag 4 juni 2024 14.47 uur