Zomertips: spring zuinig om met water

De natuur heeft geregeld een flinke regenbui nodig. Maar tegelijkertijd hopen we met z’n allen op een zonnige zomer, waarbij water de nodige verfrissing brengt. Met deze tips slaag je erin om in droge periodes (nog) zuiniger om te springen met drinkwater.
  • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs vijf keer.
  • De grond in je tuin opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
  • Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever één keer per week een kwartier, dan elke dag vijf minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Je tuin sproeien kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater. 
  • Begiet jouw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan minder snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en jouw planten verschroeien. 
  • Besproei je gazon niet. Het gras zal zich na een periode van droogte spontaan herstellen.
  • Was je auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
  • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef watertorens en reservoirs de kans om zich opnieuw te vullen. Zo heb je de volgende ochtend steeds opnieuw heerlijk fris kraanwater.

Meer tips om water te besparen kan je vinden op www.dewatergroep.be.

Nieuw tariefplan De Watergroep

Waterbedrijven mogen hun tarieven niet zomaar aanpassen, maar leggen om de zes jaar een nieuw tariefplan voor aan de WaterRegulator. Binnenkort dient De Watergroep haar tariefplan in voor de periode 2023 - 2028. Ze geven hun klanten graag inspraak in deze plannen. Surf daarom vanaf 8 juli naar www.dewatergroep.be/tariefplan om het tariefplan in te kijken. Vragen of opmerkingen? Reageer ten laatste op 8 augustus 2022 via www.dewatergroep.be/tariefplan.

Gepubliceerd op dinsdag 5 juli 2022 15.47 uur