Zemstse corona-update – 10 november

Intussen hebben we er al een week verstrengde lockdown op zitten. We geven graag nog eens de belangrijkste zaken mee.

Koop lokaal, haal eens af

Het gemeentebestuur moedigt alle inwoners aan om lokaal te blijven kopen en de horeca te blijven steunen.

Voor een tweede keer zijn de horeca en een deel van de handel verplicht gesloten. We vragen alle Zemstenaars hen niet te vergeten. Waarom niet eens kiezen voor een afhaalmaaltijd? Van heel wat Zemstse horeca vind je online de menukaart. Kies, bel en haal af: lekker … en minder afwas 😉. Ook onze lokale handelaars kan je steunen.

Zoek rustige plekjes op om te wandelen

Wandelen is een goede manier om te ontspannen , zeker in ons landelijke Zemst, en dat is in deze mooie herfstdagen niet anders. Wie het laatste weekend buiten kwam heeft het vast en zeker gezien, wandelen is terug hip! Er is wel een klein detail, vanwege de coronacrisis moeten we drukte vermijden en afstand tot elkaar bewaren. Tegenwoordig worden sommige natuurgebieden overspoeld met wandelaars en ondanks dat op zich heel fijn is moeten we toch ook oppassen. Probeer de verschillende wandelingen in Zemst eens en leer zo nog onbekende plekjes in je eigen gemeente kennen. Trek er eens op uit bij zonsopgang en maak een dauwwandeling of vertrek pas als het alweer donker is en ga op pad met je zaklamp of laat je lijden door het maanlicht. Zorg er wel voor dat je binnen bent als de avondklok ingaat.

Zemst blijft helpen

Heb jij ook het idee dat alle dagen er een beetje hetzelfde uitzien? Heeft de verplichte beperking van sociale contacten een effect op jouw fysieke en mentale gezondheid? Of heeft iemand in je omgeving het een beetje moeilijk? Schakel dan #Zemsthelpt in.

Ondertussen staan er heel wat vrijwilligers paraat om andere Zemstenaars te helpen. De mogelijkheden zijn divers: 

  • Voel je je een beetje eenzaam en zou je het fijn vinden om nu en dan een telefoontje te krijgen voor een gezellige babbel?
  • Of zoek je iemand om mee te wandelen (op anderhalve meter afstand uiteraard)?
  • Of ben je in quarantaine of slecht te been en zou hulp bij het boodschappen doen welkom zijn?

Registreer je hulpvraag via www.zemst.be/zemsthelpt en wij brengen je in contact met de gepaste vrijwilliger. Check ook zeker eens in je omgeving of er iemand is die wat extra hulp kan gebruiken. Spreek hen er over aan en registreer indien nodig hun hulpvraag. Uiteraard kunnen vrijwilligers zich ook nog steeds aanmelden.

Verlengde herfstvakantie

De gemeente voorziet een aanbod voor noodopvang voor de kinderen in de Zemstse basisscholen op 9, 10, 12 en 13 november. Ouders die één of meerdere dagen moeten gaan werken tijdens de verlengde herfstvakantie konden zich inschrijven, intussen is er voor 50 kinderen een opvangoplossing voorzien in de gemeentelijke basisscholen De Waterleest en De Regenboog en werd een samenwerking aangegeaan met de kinderopvang ZOEF. Op die manier proberen we de schoolbubbels maximaal te respecteren.

Gepubliceerd op dinsdag 10 november 2020 17.20 uur