Woonwagenbewoners strijken neer in Elewijt

Vandaag, 28 maart 2019, heeft een groep woonwagenbewoners de terreinen van Heirweg I in Elewijt zonder toestemming ingepalmd. UPDATE 29-03-2019 | 14:00 Op bevel van de burgemeester moet de groep z.s.m. het terrein verlaten (lees verder).

Kort nadat de groep de terreinen had betreden - en daarvoor eerst de afsluitende paaltjes had verwijderd - werden burgemeester en de politie op de hoogte gebracht. De groep wil, hoewel ze hiervoor geen toestemming kreeg, toch op het terrein verblijven. Zowel gemeentebestuur als politiezone volgen dit op, blijven alert en doen al het mogelijke om snel tot een oplossing te komen.

UPDATE 29-03-2019 | 14:00
Begin maart vroeg een onderhandelaar van de woonwagenbewoners aan burgemeester Veerle Geerinckx of de groep op dit terrein mocht staan. Zowel per mail als aan de telefoon maakte de burgemeester duidelijk dat dit niet kon. Er werd ook geen ander terrein in Zemst geschikt gevonden voor een dergelijk grote groep. Bij haar negatief advies voegde de burgemeester de contactgegevens van de reguliere woonwagenterreinen en campings in de omgeving. Bovendien: het terrein is verhuurd aan vzw Heirweg 1, dat er voorbereidingen treft voor een evenement.
Ondanks het duidelijke antwoord van de burgemeester, nam de groep het terrein toch in. Dit gebeurde zo snel (± 15 min.) dat er geen tegenhouden aan was. De burgemeester ging wel onmiddellijk ter plaatse, samen met de politie. Zij kregen te horen dat de groep er 3 à 4 weken wil staan. Verwijzend naar haar ondubbelzinnige antwoord begin maart, maakte de burgemeester hen duidelijk dat dit niet kan. De woonwagens moeten zo snel mogelijk vertrekken. Temeer omdat Heirweg 1 moet kunnen werken op het terrein (wat ze overigens dit weekend wilde doen).
Tijdens een overleg op het gemeentehuis werd uiteindelijk afgesproken dat de woonwagens enkel dit weekend mogen blijven staan. Tegen volgend weekend moet het terrein vrij zijn. Een onkostenvergoeding voor deze niet toegelaten bezetting werd opgemaakt en voorgelegd. Opnieuw werd de lijst van woonwagenterreinen en campings overhandigd. De politie verrichte een telling van personen en caravans en deed identiteitscontrole.

Gepubliceerd op donderdag 28 maart 2019 17.02 uur