Winter-weer!

Wakker worden met zicht op een mooi sneeuwlandschap: het heeft iets magisch. Vooral als je niet naar buiten moet. Sneeuw en ijs houden ook enkele gevaren in als je wel de deur uit moet.

Team Werken in Eigen Beheer maakt voortdurend gemeentelijke wegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij. Voor de rijwegen wordt een zoutstrooier op een vrachtwagen ingezet. De gewone fietspaden worden geborsteld door 2 kleinere tractoren en een grote tractor maakt de bredere fietspaden sneeuw- en ijsvrij. De sneeuwmassa wordt hiermee in de berm geduwd of geborsteld. Het is dus mogelijk dat je oprit hierdoor een extra laagje sneeuw krijgt. We hopen hiervoor op je begrip te mogen rekenen. Alles voor de veiligheid op de weg!

De drukste wegen worden in principe eerst gestrooid. In woonwijken en doodlopende straten wordt niet gestrooid omdat daar te weinig verkeer is om het strooizout zijn werk te laten doen. Sinds enkele jaren beschikt de gemeente over een digitaal strooiplan dat je hier kan raadplegen. Let wel: het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) staat in voor het strooien van de gewestwegen (en bijhorende fietspaden) zoals de Brusselsesteenweg (N1), Damstraat-Schumanlaan-Trianondreef (N267), Elewijtsesteenweg (N270) en Tervuursesteenweg (N227).

Wat zelf doen?
Voor de veiligheid van de voetgangers is het belangrijk het voetpad voor je woning sneeuw- en ijsvrij te maken. Sneeuw hoop je op aan de rand van het trottoir, niet op de rijweg. Ook rioolkolken en straatgoten maak je vrij. Strooizout kan je kopen in elke doe-het-zelfzaak of grootwarenhuis.

#Zemsthelpt

Lukt het niet om zelf het voetpad voor je woning sneeuwvrij te maken? Of – omgekeerd – wil je een handje toesteken om het voetpad bij iemand anders sneeuwvrij te maken (bv. omdat die persoon minder mobiel is)? #zemsthelpt. Via https://www.impactdays.co/nl/zemsthelpt/hulp-bij-sneeuwruimen/3383/ kun je registreren of je hulp nodig hebt of hulp aanbiedt. Vervolgens zorgen wij ervoor dat de vraagsteller gekoppeld wordt aan iemand die de nodige hulp kan / wil bieden.

Gepubliceerd op dinsdag 9 februari 2021 14.31 uur

Naar gemeentehuis? Enkel voor dringende zaken na afspraak

De gemeentelijke diensten doen er in deze coronaperiode alles aan om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Hou er rekening mee dat je niet zomaar het gemeentehuis kan betreden. Om je veilig te kunnen helpen werken wij enkel op afspraak voor dringende zaken.
Check eerst of hetgeen je nodig hebt, online te verkrijgen is via www.zemst.be/eloket.
Indien dit niet het geval is en je dringend iets nodig hebt, kan je voor sommige producten een afspraak maken via de website of via een telefoontje naar het onthaal op het nummer 015 61 88 90. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 16 uur.
De meest actuele info over corona kan u vinden via deze link.
Vragen over corona? Mail naar corona@zemst.be.