Waarschuwingsfase ozon- en hitteplan in werking

Vanaf zaterdag 6 augustus 2022 treedt de waarschuwingsfase van het federale ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan in werking. Deze fase wordt afgekondigd op het moment dat mogelijke gezondheidseffecten door erg warme temperaturen worden verwacht.

Het KMI voorspelt vanaf woensdag 10 augustus temperaturen hoger dan 30°C. Dit brengt extra risico’s op ernstige gezondheidsproblemen met zich mee voor iedereen, maar vooral voor kwetsbare groepen. Zowel aan de algemene bevolking als aan de professionelen die werken naar kwetsbare doelgroepen wordt gevraagd om extra maatregelen te nemen om zichzelf en risicogroepen te beschermen.

Enkele concrete tips:

  • Hou je gebouw koel door de zonnewering optimaal te benutten, weinig apparaten die warmte produceren te gebruiken en ’s nachts te ventileren
  • Drink voldoende water en zorg ervoor dat kwetsbare mensen in je omgeving dit doen. Check bv. ook eens bij je oude buurvrouw die alleen woont.
  • Organiseer je een evenement of activiteit? Neem dan de nodige maatregelen om het hitte-veilig te laten verlopen.
  • Woon je een evenement bij, neem voldoende water mee voor onvoorziene omstandigheden (bv. lange wachtrij), bescherm je tegen de zon (bv. zonnecrème en hoedje) en zoek de schaduw op.
Gepubliceerd op maandag 8 augustus 2022 9.03 uur