Verenigingendatabank doorstaat GDPR-toets

De gemeente wil de Zemstse verenigingen mee bekend maken bij de burgers en wil ook verenigingen kunnen bereiken en contacteren. Daarom hebben verenigingen de mogelijkheid om zich op twee manieren bekend te maken, zowel aan de burger, als aan de gemeente.

Enerzijds kan de burger de Zemstse verenigingen raadplegen via de verenigingendatabank op de gemeentelijke website. Verenigingen kunnen zich hier registreren. Na registratie ontvangen ze een invulformulier. Als ze deze fiche invullen en zo de registratie afronden, dan verschijnt deze informatie op de website. De verenigingen moeten zelf de informatie op de verenigingendatabank up-to-date houden.

Daarnaast heeft de gemeente ook een overzicht nodig van de Zemstse verenigingen voor enkele administratieve taken. Daarom zullen verenigingen eerstdaags een informatiefiche per email toegestuurd krijgen. Deze fiche mogen ze invullen en bezorgen aan het team VT. Zo hebben de gemeentelijke diensten een overzicht van verenigingen dat ze kunnen raadplegen bij administratieve taken.

Via deze werking op twee sporen voldoet de gemeente aan de regels van de GDPR voor de verwerking van gegevens van verenigingen.

Gepubliceerd op dinsdag 2 april 2019 10.55 uur