Algemene info

Niet minder dan 6 gemeenten en 2 eerstelijnszones (BraViO en Leuven Noord) slaan de handen in elkaar voor de uitbouw van een vaccinatiecentrum in de vroegere Witloofveiling in Kampenhout. Bij velen gekend als Kampenhout-Sas.De gemeenten Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst, Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen bieden hun inwoners de kans om zich hier te laten vaccineren, kort bij huis. Het vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas is centraal gelegen, vlot bereikbaar met de wagen, de fiets en het openbaar vervoer en biedt voldoende parkeergelegenheid.

Om deze zeer grote operatie tot een goed einde te brengen, werken wij samen met het evenementenbureau MundoMatic. Er werd een huzarenstukje geleverd! 20 januari 2021 gingen wij samen van start met de opbouw van ons vaccinatiecentrum en al op 30 januari ontvingen de burgemeesters van de 6 gemeenten de bevoegde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. De eerste week van februari werd twee keer proef gedraaid waarvan één keer met een testpubliek.

Vaccinatie in fases

De gespreide levering van de vaccins laat niet toe om iedereen tegelijk te vaccineren. Daarom verloopt de vaccinatie in 3 fases. De woonzorgcentra en het zorgpersoneel komen als eerste aan de beurt. In een tweede fase zullen 65-plussers, mensen met onderliggende gezondheidsproblemen en mensen met essentiële beroepen (bv. brandweer en politie) opgeroepen worden. In een derde en laatste fase komt de rest van de volwassen bevolking aan bod. Het tijdstip is afhankelijk van de vaccins die op dat moment voorhanden zijn.

Zodra de vaccins beschikbaar zijn:

  1. Ontvang je van de Vlaamse overheid een uitnodiging via brief, sms en e-mail.
  2. In deze uitnodiging stelt men een datum voor om langs te komen.
  3. Die afspraak kan je telefonisch of online bevestigen, weigeren of verplaatsen naar een ander moment.

De locatie van vaccinatie kan je niet wijzigen. Deze wordt vooraf bepaald door de Vlaamse overheid. Alle inwoners van deze 6 gemeenten worden dus gevaccineerd in het vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas.

Hoe verloopt de vaccinatie?

Als je langskomt in het vaccinatiecentrum doorloop je vier stappen:

  1. Ingang vaccinatiecentrum: een medewerker zal vanop afstand jouw temperatuur meten.
  2. Onthaal: na de temperatuurmeting meld je je aan het onthaal. Een onthaalmedewerker scant jouw identiteitskaart en controleert of je een afspraak hebt. Een medewerker begeleidt je vervolgens naar de administratieve ruimte in de vaccinatiezone.
  3. Administratieve ruimte: een verpleegkundige geeft info over het vaccin en stelt je een aantal vragen over jouw medische achtergrond (medicatiegebruik, allergieën, …).
  4. Vaccinatieruimte: De verpleegkundige vaccineert jou. Nadien wordt er onmiddellijk een afspraak gemaakt voor de (eventuele) tweede inenting. Er wordt een vaccinatiekaartje meegegeven aan de burger met gegevens over het vaccin (datum, merk, 2de afspraak, …).
  5. De wachtruimte: Je mag een kwartier na de vaccinatie rusten onder toezicht van een (centrum)medewerker of steward die het algemeen welzijn van de aanwezigen observeert. Ook artsen zijn altijd in het vaccinatiecentrum aanwezig.

Laat je vaccineren!

Vaccineren is altijd een vrije keuze, maar er zijn genoeg redenen om de stap te zetten. Het is de belangrijkste troef om COVID-19 achter ons te laten en ons normaal leven terug te krijgen, waarin we weer kunnen knuffelen, afspreken met familie en vrienden op café en restaurant of een concert of sportwedstrijd kunnen bijwonen.

Doe het voor jezelf: voorkom dat je zelf ziek wordt. Doe het ook voor elkaar, voor (kwetsbare) geliefden of patiënten en voor de helden van de zorg die nu al een jaar onafgebroken in de frontlinie staan. Pas wanneer voldoende mensen (70% van de bevolking) ingeënt zijn, ontstaat groepsimmuniteit en krijgen we het virus onder controle. Laat je dus vaccineren, want samen staan we sterker!

Meer info: www.laatjevaccineren.be

Stand van zaken

Wil je weten hoeveel mensen al gevaccineerd zijn? In de vaccinatieteller van de Vlaamse overheid kan je verschillende cijfers terugvinden zoals het aantal gevaccineerde mensen in onze gemeente. Ter info: wij vallen onder eerstelijnszone Bravio samen met Kampenhout, Steenokkerzeel, Machelen en Vilvoorde.

Vaccinatieteller