Vanaf januari rijdt de Z-bus in onze gemeente!

Op maandag 9 januari 2023 introduceren we de Z-bus. Deze bus doet wekelijks drie haltes: Hofstade, Laar en Elewijt. Inwoners kunnen er terecht voor bibliotheekboeken en enkele andere zaken. Ter voorbereiding van de komst van de Z-bus sluiten de uitleenposten tijdelijk.

Begin dit jaar kocht de gemeente de bus aan van stad Antwerpen. De bedoeling was om boeken uit de bibliotheek tot bij de inwoners in alle deelgemeenten te brengen, gecombineerd met andere mobiele dienstverlening. 

Dienstverlening

De Z-bus biedt een (beperkte) collectie bibliotheekboeken voor volwassenen en kinderen en fungeert als afhaalpunt voor boeken uit de hoofdbibliotheek (na reservatie kunnen die afgehaald worden), voor attesten en formulieren, voor fiets- en wandelroutes, voor allerhande brochures en folders en voor de kalender van Incovo. In de Z-bus kan je ook inschrijven voor allerhande cursussen en activiteiten, kan je verrichtingen doen via Mijn Bibliotheek (bv. reservaties en verlengingen) en kunnen medewerkers hulp bieden bij het formuleren van een melding op de gemeentelijke website, het opzoeken van info … Ook de scholen zullen gebruik maken van de Z-bus voor hun klasbezoeken.

Haltes

De Z-bus houdt wekelijks halt op volgende locaties:

  • Op maandag aan de kerk van Hofstade van 15.30 tot 18 uur
  • Op dinsdag op de parking van GBS De Pimpernel in Zemst-Laar van 15.30 tot 18 uur
  • Op vrijdag op de parking van GBS De Regenboog in Elewijt van 15.30 tot 18 uur

De uitleenposten in Weerde en Eppegem blijven momenteel behouden, vanaf januari weliswaar met gewijzigde openingsuren. De openingsuren van de hoofdbibliotheek in Zemst blijven ongewijzigd.

Alle uitleenposten sluiten van 12 december tot en met 8 januari 2023

Ter voorbereiding van de komst van de Z-bus zijn de uitleenposten van Elewijt, Eppegem, Hofstade en Weerde gesloten van maandag 12 december 2022 tot en met zondag 8 januari 2023. Gedurende deze periode kunnen alle gebruikers terecht in de hoofdbibliotheek in Zemst en worden de uitleentermijnen verlengd. In de week van 9 januari 2023 maakt de Z-bus voor het eerst zijn opwachting in Hofstade, in Laar en in Elewijt. In diezelfde week gaan de uitleenposten in Weerde en Eppegem weer open. De openingsuren zien er vanaf dan als volgt uit:

  • Weerde: open op woensdag van 15.30 tot 18 uur
  • Eppegem: open op donderdag van 15.30 tot 18 uur.

Meer info: www.zemst.be/Z-bus

Gepubliceerd op dinsdag 6 december 2022 16.12 uur