Tijdelijke afsluiting Vaartdijk voor plaatsen nieuwe sifon onder kanaal ter hoogte van Hanswijkbeek

Update 19-05-2023 omleiding

Aan het kanaal Geerdegemvaart-Vaartdijk kunnen voetgangers en fietsers vanaf maandag 22-05-2023 met de fiets aan de hand passeren langs de werf. De doorgang is weer mogelijk over het vernieuwde voetpad (aan de kant van de woningen).

Opgelet: de Geerdegemvaart-Vaartdijk is nog steeds afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De omleiding is voorzien langs de Muizenstraat - Tervuursesteenweg - Voetbalstraat. 

Werken

Op de grens tussen Mechelen en Zemst, waar de Hanswijkbeek het kanaal Leuven-Dijle kruist, starten de provincie Antwerpen en De Vlaamse Waterweg met de aanleg van een nieuwe sifon onder het kanaal. Vanaf 8 augustus wordt daarom, ten westen van het kanaal de Geerdegemvaart-Vaartdijk afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers zullen wel nog steeds doorgang hebben langsheen de werfzone.

De provincie Antwerpen (beheerder van de Hanswijkloop) en de Vlaamse Waterweg (beheerder van het kanaal) gaan de oude sifon vervangen waardoor de Hanswijkbeek onder het kanaal Leuven-Dijle loopt.

Ook de bouw van een vuilrooster stroomopwaarts staat op de planning.

De huidige sifon is zeer oud en dringend aan vervanging toe. Dankzij de nieuwe sifon gaat de Hanswijkbeek vlotter onder het kanaal doorstromen. Dit is nodig om de wateroverlast in de omgeving opwaarts de Hanswijkbeek te verminderen.

Een sifon onder een kanaal plaatsen is behoorlijk complex. Dit technisch hoogstandje gebeurt door middel van een doorpersing. Betonnen buiselementen worden via een diepe persput aan de ene oever van het kanaal naar een even diepe ontvangstput aan de andere oever geperst.

Meer info over dit project?


https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/dienst-integraal-waterbeleid/projecten/lopende-projecten/herinrichten-hanswijkbeek-in-mechelen.html