Strenge coronamaatregelen blijven geldig

Door de lockdown wordt iedereen nog steeds getroffen. De huidige maatregelen tot minstens 13 december verplichten tot strenge opvolgingen. We geven graag mee wat er in Zemst onder strenge voorwaarden nog mag.

Afhaalsystemen

In deze coronatijden zoeken verenigingen en scholen via afhaal- en verkoopsystemen alternatieve inkomsten. Maar wat mag er momenteel allemaal wel en wat juist niet?

Afhaalsystemen dienen met een en ander rekening te houden

 • Je kan als vereniging nog wel bereide maaltijden verkopen, maar die moeten door - of in samenwerking met - een professionele cateraar bereid worden. De cateraar in kwestie moet zich strikt aan de protocollen van Horeca Vlaanderen houden. Een traiteur is dus verplicht
 • Thuisleveringen mogen als er vooraf besteld werd. Huis-aan-huis gaan aanbellen om te verkopen mag niet. Bij een thuislevering moeten uiteraard de regels rond afstand houden, mondmaskerdracht en hygiëne gerespecteerd worden.
 • Maaltijden afhalen is toegelaten. Dat gebeurt wel liefst bij de cateraar, al kan een afhaalpunt van de vereniging ook. In dat laatste geval mag dat afhaalpunt door nooit door meer dan vier leden van de vereniging worden bemand. We raden aan om dit, net zoals het afhalen van bestelde goederen bij winkels, maximaal in de buitenlucht te doen.
 • Tot slot moet dit allemaal georganiseerd verlopen (draaiboek!) en moet het aangevraagd worden via de website van de gemeente.

Sporten in coronatijd

We krijgen veel vragen in verband met het aanbieden van trainingen aan kinderen. Meestal gaat het over indoorsporten waarbij de sporters jonger zijn dan 12, maar er zijn ook vragen voor openluchttrainingen voor oudere kinderen. Hoe zit dat nu juist?

Sporten in openlucht is gezond en raden we als gemeentebestuur dan ook aan. Als sportclub zijn er wel mogelijkheden, maar er hangen ook wel wat voorwaarden aan vast.

 1. Amateursporters die 13 jaar of ouder zijn kunnen enkel buiten trainen. Ze kunnen gebruik maken van de buitengedeelten van sportinfrastructuren (bijvoorbeeld een voetbal- of basketbalveld,…) om met maximum 4 personen samen te trainen. Kinderen tot en met twaalf jaar worden hier niet bij gerekend.
 2. Sportkampen en sportactiviteiten voor kinderen tot en met 12 jaar zijn toegelaten als:
  • ze doorgaan met maximum 50 kinderen;
  • ze georganiseerd worden door een club of een vereniging;
  • ze de toelating hebben van het gemeentebestuur (aan te vragen via corona@zemst.be);
  • er altijd een trainer, begeleider of meerderjarige toezichter aanwezig is.
  • Per deelnemer mag maximum één lid van het huisouden aanwezig zijn.
 1. Professionele sporters kunnen blijven trainen, zowel binnen als buiten, maar zonder publiek
 2. Schoolsporten zijn mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar volgens de regels van het toepasselijke protocol.

* Opgelet voor sportactiviteiten die (normaal vanuit sportclubs) plaatsvinden in onze schoolzalen willen we graag dat u eerst contact opneemt. We wensen mee naar oplossingen te zoeken en dus zo mogelijk zien we die oplossing NIET in de zalen die verbonden zijn aan de scholen. Deze willen we maximaal vrijwaren. We zijn overtuigd dat voor het erg beperkte aanbod dat het MB toestaat voor jeugd tot 13j, er oplossingen gevonden kunnen worden op andere locaties (indoor of outdoor). Een toelating is altijd vereist.

Gepubliceerd op donderdag 19 november 2020 13.11 uur