Straatvinken: hoe leefbaar is jouw straat?

Jaarlijks tellen in mei duizenden burgers een uur lang het verkeer in hun straat in het kader van het onderzoek ‘Straatvinken’. Dit burgerwetenschapsproject van de Ringland Academie, UAntwerpen en HIVA-KU Leuven is opgezet om de noodzakelijke modal shift naar duurzamer verkeer op te volgen.┬áHier vind je de resultaten van de voorbije tellingen.

Enkele conclusies in een notendop:

  • Hoe duurzamer het verkeer in de straat (meer verplaatsingen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer), hoe leefbaarder bewoners ze vinden. Ze zouden vrienden dan zeker aanraden er te komen wonen.
  • In straten met een duurzamere modal split verhoogt het verkeersveiligheidsgevoel. De straat is makkelijker over te steken, het sociaal contact is er beter en kinderen kunnen er op straat spelen.
  • Er is nog een flinke weg af te leggen voor de noodzakelijke modal shift 50/50 (50% gemotoriseerd verkeer, 50% duurzame verplaatsingen) bereikt is.

Naar gemeentehuis? Enkel voor dringende zaken na afspraak

De gemeentelijke diensten doen er in deze coronaperiode alles aan om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Hou er rekening mee dat je niet zomaar het gemeentehuis kan betreden. Om je veilig te kunnen helpen werken wij enkel op afspraak voor dringende zaken.
Check eerst of hetgeen je nodig hebt, online te verkrijgen is via www.zemst.be/eloket.
Indien dit niet het geval is en je dringend iets nodig hebt, kan je voor sommige producten een afspraak maken via de website of via een telefoontje naar het onthaal op het nummer 015 61 88 90. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 16 uur.
De meest actuele info over corona kan u vinden via deze link.
Vragen over corona? Mail naar corona@zemst.be.