Straatvinken: hoe leefbaar is jouw straat?

In 2021 straatvinken we op donderdag 20 mei tussen 17 en 18 uur. Straatvink jij ook mee? Schrijf je dan in via www.straatvinken.be

Wat is Straatvinken?

Straatvinken is een jaarlijks telmoment dat nagaat hoe gezond het verkeer is in onze straten. Dat gebeurt via een speciale tel-tool of een papieren telformulier. Tijdens het telmoment noteren burgers gedurende één uur hoeveel voetgangers, fietsers, trams, bussen, auto’s, vrachtwagens en andere voertuigen er door hun straat passeren. Vervolgens analyseren wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en HIVA-KU Leuven de resultaten.

Mobiliteitsdoelstellingen van de Vlaamse overheid

De telling is belangrijk om de mobiliteitsdoelstellingen van de Vlaamse overheid te kunnen opvolgen. Voor heel Vlaanderen is het streefcijfer 40% duurzame vervoermiddelen: te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Door jaarlijks het verkeer te tellen kunnen burgers nagaan of het verkeer in onze straten daadwerkelijk in de goede richting evolueert.

Leefbaarheidsonderzoek straat-O-sfeer

Naast het telmoment onderzoeken we de verkeersleefbaarheid via straat-O-sfeer. Deze bevraging wordt automatisch doorgestuurd naar de tellers, maar kan door iedereen worden ingevuld. Met een kort verhaal schetsen bewoners hoe ze de leefbaarheid van hun straat dagelijks ervaren.

Hier vind je de resultaten van de voorbije tellingen.

Enkele conclusies in een notendop:

  • Hoe duurzamer het verkeer in de straat (meer verplaatsingen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer), hoe leefbaarder bewoners ze vinden. Ze zouden vrienden dan zeker aanraden er te komen wonen.
  • In straten met een duurzamere modal split verhoogt het verkeersveiligheidsgevoel. De straat is makkelijker over te steken, het sociaal contact is er beter en kinderen kunnen er op straat spelen.
  • Er is nog een flinke weg af te leggen voor de noodzakelijke modal shift 50/50 (50% gemotoriseerd verkeer, 50% duurzame verplaatsingen) bereikt is.