SDG 10: Dring ongelijkheid in en tussen landen terug

  1. Taalrugzakje voor alle kinderen uit het eerste leerjaar
    Om kindjes in het eerste leerjaar extra te ondersteunen bij het leren lezen en schrijven, biedt de gemeente aan alle eerste leerjaren taalrugzakjes aan. Elke week gaat dit rugzakje mee met een leerling naar huis. Via taalspelletjes, luisterboeken en luisterverhalen krijgen de kindjes thuis extra taalstimulering.
  2. Boekenstoet (voorlezen aan huis)
    Via Boekenstoet maken kindjes thuis in de zetel kennis met de fantasierijke wereld van boeken en wordt hen het plezier van lezen meegegeven. Voor het achtste jaar op rij gingen zo’n 25 voorlezers vanaf januari elke week een uurtje voorlezen bij een gezin aan huis.
    Dit jaar werd het project jammer genoeg vroeger beëindigd vanwege de coronamaatregelen, maar ondertussen zijn we alweer op zoek naar nieuwe vrijwilligers die vanaf januari 2021 13 weken lang willen gaan voorlezen bij gezinnen thuis.
  3. Oefenkansen Nederlands via taalles Nederlands
    Elke vrijdag konden anderstalige inwoners met basisniveau Nederlands terecht in de polyvalente zaal van de bibliotheek waar ze onder leiding van enkele enthousiaste vrijwilligers aan de slag gaan met Nederlandse oefeningen. Op die manier wilden we anderstalige inwoners die Nederlands willen oefenen maar niet terecht kunnen bij een officiële onderwijsinstantie om gelijk welke reden, de kans geven om dit dichtbij huis te doen. Naast de taalles kunnen anderstaligen ook één keer per maand deelnemen aan de leesclub. Samen met anderstalige inwoners die al een basisniveau Nederlands hebben, leest een enthousiaste vrijwilliger teksten in eenvoudig Nederlands en bespreekt deze met hen. Door de coronamaatregelen liggen deze taallessen en leesclub even stil, maar hopelijk kan er snel weer opgestart worden.
  4. Samenlezen voor anderstaligen
    De gewone leesclub kende je misschien wel al. Maar wist je dat er ook een leesclub voor anderstaligen is in Zemst? Een enthousiaste Zemstenaar begeleidt deze leesclub. Samen met anderstalige inwoners die al een basisniveau Nederlands hebben, leest ze teksten in eenvoudig Nederlands en bespreekt deze met hen.