SDG 09: Bouw veerkrachtige infrastructuur, bevorder inclusieve en duurzame industrialisering en stimuleer innovatie

 1. Isolatiewerken in de Meerpaal (WZC)
  Om energie te besparen en onze infrastructuur te moderniseren, vervingen we het dak van de Assistentiewoningen De Meerpaal 1.
  Hoe? Naast de bestaande dakdichting werd een bijkomende isolatie en nieuw EPDM-dakdichting (‘Ethylene Propylene Diene Monomer’ rubber) aangebracht.
 2. Veilig (en meer) fietsen
  1. Om veilig (en meer) te kunnen fietsen tussen Hofstade en Zemst, investeerden wij samen met het Vlaams Gewest:
   1. in de verbetering van de fietspaden langs de Brusselsesteenweg (N1), tussen de Heidestraat en de gemeentegrens met Mechelen,
   2. én in de aanleg van een verbinding ‘bypass’ tussen de N1 en de Zemstsesteenweg, hierdoor kan er gefietst worden zonder het drukke kruispunt Carrefour te moeten kruisen.
  2. Ook is er grondig gewerkt aan de fietssnelweg (F1) tussen Antwerpen en Brussel:
   1. Met een nieuwe fietsverbinding tussen de gemeentegrens met Mechelen en de Heidestraat (samen met de provincie).
   2. Ter hoogte van de Heidestraat sluit de fietssnelweg aan op het verdere traject van de F1 langs de afleiding van de Zenne (een project van De Vlaamse Waterweg).
   3. Met aangepaste verkeersregels! De auto’s in de Heidestraat geven op het kruispunt voorrang aan de fietser. De autoweg is er versmald. De fietsers op de F1 worden gewaarschuwd door een doorlopende witte lijn voor het kruispunt.
   4. De fietssnelweg wordt over het hele traject voorzien van energiezuinige en vleermuisvriendelijke Led-verlichting. De meeste vleermuizensoorten zijn in hun zoektocht naar voedsel immers zeer gevoelig voor licht.