SDG 08: Bevorder aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen

 1. Lokale economie
  Zemst ondersteunt bestaande en nieuwe handelaars, horeca, zelfstandigen en ondernemers met de Wie zemst, die vindt!-campagne, waarmee we inwoners al tien jaar aanmoedigen om lokaal te winkelen en handel te drijven. Een bekende spin-off van WZDV is de Z-cheque. Startende ondernemingen maken we kenbaar in Zemst Info. Zij kunnen zich ook inschrijven in de gemeentelijke Wie Zemst, die vindt! online bedrijvengids, een databank met inmiddels meer dan 600 ondernemingen.
  In december organiseren we de Wie Zemst, die vindt! Kerstactie van de Zemstse Handelaars georganiseerd, kortweg Kerstactie. Inwoners kunnen met aankopen bij de deelnemende handelaars kraslotjes verdienen.
 2. Activering van OCMW-cliënten
  Misschien heb jij al gehoord van Tewerkstelling overeenkomstig artikel 60 § 7? Het is een vorm van maatschappelijke dienstverlening waarbij het OCMW een tijdelijke werkervaring mag bezorgen aan iemand die uit de arbeidsmarkt is gestapt of gevallen.¬†Tewerkstelling is één van de speerpunten om mensen te integreren in de samenleving. Wat doen wij concreet? De maatschappelijk werkers begeleiden de cliënten naar de juiste opleiding, de zoektocht naar werk, en de eerste stappen op de werkvloer. Het gaat om leefloongerechtigden of mensen met een gebrek aan werkervaring en arbeidsattitudes waardoor ze niet onmiddellijk aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt.
  De tewerkstelling kan gebeuren binnen de eigen diensten (zoals op de groendienst) of zoals meestal binnen een Sociaal Economie Initiatief (bv. kringwinkel: herstellen van afgedankte elektrische en elektronische apparaten, taken in de afdeling van de huisraad, kledij etc.). Maar het kan ook perfect bij een privéwerkgever.
  (foto’s van kringwinkel Televil, één van de tewerkstellingsplaatsen waarmee wij samenwerken)