Samen tegen fietsdiefstal

Niets vervelender dan je fiets die gestolen wordt. Gemeente Zemst en politiezone KASTZE zetten al jaren in op de preventie van fietsdiefstal. Check hier wat je zelf kan doen ter preventie.

Het weer wordt opnieuw beter dus we fietsen weer vaker naar school, naar het werk, de sportclub, ter ontspanning … Doe het nodige om de kans op diefstal zoveel mogelijk te verminderen.

Zo kan je bij de politie op afspraak je fiets gratis laten labelen. Dit kan ook op bepaalde evenementen, zoals bv. de Pinksterjaarmarkt komende maandag. Neem voor meer info een kijkje op de website van KASTZE.

Vergeet ook niet om je fiets op de juiste manier op slot te zetten zodat de kans kleiner is dat hij gestolen wordt. Neem de batterij van je fiets of verwijderbare accessoires weg als je je fiets ergens parkeert. Wist je trouwens dat je met het delen van je fietsroute op bepaalde apps soms meer persoonlijke informatie verspreidt dan je denkt? Denk bv. aan de locatie van je woning. Start daarom je route pas op als je al even onderweg bent en stel je instellingen op de app voldoende sterk in. Zo vermijd je dat iedereen je beginpunt én dus woning kan lokaliseren, met alle gevolgen van dien.

Ben je van plan om een nieuwe (tweedehands)fiets te kopen? Let dan goed op dat je geen gestolen fiets koopt. Vermijd dit door bv. te vragen naar de factuur of het aankoopbewijs met de naam van de eigenaar. Bekijk de fiets ook grondig op sporen die kunnen wijzen op diefstal zoals bv. deuken in het spatbord of lakschade aan het kader op de plaats waar een slot moet zitten.

Meer tips? Check deze pagina van de FOD Binnenlandse Zaken.

Gepubliceerd op dinsdag 23 mei 2023 14.20 uur