Rij de pad of helpende vrijwilliger niet plat

Binnenkort ontwaken de amfibieën weer uit hun winterslaap. Ze gaan dan massaal op zoek naar een partner en een geschikte poel om zich voort te planten. Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken waardoor ze riskeren overreden te worden. Gelukkig is er hulp van vrijwilligers!

Met de paddenoverzetacties helpen vrijwilligers van Natuurpunt en Kiemkracht de amfibieën om veilig hun geboortepoel te bereiken. Vorig jaar werden in Zemst 3 750 amfibieën veilig overgezet! Er zijn dit jaar overzetacties aan de Pater Penninckxstraat, Kampenhoutsebaan, Millenniumvijver en Rubenskasteel in Elewijt, de Heidestraat in Weerde en de Zemstsesteenweg in Hofstade.

Hoe gaat een paddenoverzetactie in zijn werk?

Wanneer de eerste amfibieën aan hun trektocht beginnen, zetten medewerkers van Kiemkracht schermen uit langs de kant van de weg. Die beletten de amfibieën om de straat over te steken. Om de zoveel meter vangen ingegraven emmers de diertjes op. Om de twee dagen controleren vrijwilligers de emmers. Ze zetten de diertjes die ze erin aantreffen veilig aan de overkant van de weg.

Om deze acties zo veilig mogelijk te laten verlopen, zal op de meeste van bovenstaande locaties een zone 30 van kracht zijn. Als je een bord met een pad ziet staan, rij er dan extra voorzichtig voorbij. De vrijwilligers en amfibieën zijn je dankbaar!

Gepubliceerd op dinsdag 6 februari 2024 14.03 uur