Processierups melden

De eikenprocessierups is een plaaginsect dat lichamelijke hinder veroorzaakt en eiken kaalvreet. Als je deze rupsen ziet, kan je dit melden bij de gemeente.

Processierupsen zijn langharige rupsen die in eiken wonen en deze kaalvreten. ’s Avonds klimmen ze ‘in processie’ op stammen of dikke takken naar het gebladerte. Hun haartjes veroorzaken uitslag (tot drie weken lang) en harde jeuk. Je hoeft daarvoor de rups zelfs niet aan te raken, de haartjes worden ook meegevoerd met de wind. Als ze in de ogen of in de luchtwegen terechtkomen, raadpleeg je best een arts.

Meld processierupsen bij team Omgeving-Milieu op tel. 015 62 71 46 of via omgeving@zemst.be (maandag tot vrijdag, 9 tot 16 uur). Het gemeentebestuur geeft je melding door aan Pro Natura*. Zij komen kijken of ze de rups kunnen verdelgen. Zo niet, is inzet van een gespecialiseerd bedrijf noodzakelijk.

Enkele opmerkingen:

  • Processierupsen melden bij de gemeente is niet verplicht. Je mag zelf rechtstreeks een bestrijdingsfirma contacteren.
  • Melden staat niet automatisch gelijk aan verdelgen. Pas als Pro Nature ter plekke komt kijken, wordt geoordeeld of verdelging nodig en/of mogelijk is.
  • We raden aan om niet zelf de rupsen te bestrijden! Zelfs onze eigen groendienst laat dit over aan gespecialiseerde firma’s.

(* Pro Natura is een vzw die mensen coacht die op de arbeidsmarkt moeilijk aan de bak komen)

Gepubliceerd op dinsdag 2 juli 2019 8 uur