Premies en subsidies

Premies

Voor alle informatie rond premies, aanvraagformulieren of antwoorden op andere vragen, neem contact op met de woonconsulent. Een overzicht van de premies vind je via de premiezoeker.

Voor de meest actuele informatie kijk steeds op de website van de bevoegde instantie.

 • Energiepremies: https://www.fluvius.be/ (aanvullende gemeentelijke premies vind je hier);
  Bestemd voor particulieren die energiebesparende maatregelen uitvoeren aan de woning
 • Vlaamse renovatiepremie:
  Bestemd voor particulieren die in de eigen woning-hoofdverblijfplaats werken hebben uitgevoerd, of voor particulieren die een woning hebben gerenoveerd om ze te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor.
  De voorwaarden voor de renovatiepremie kan je terugvinden op https://www.wonenvlaanderen.be/

  Werken die in aanmerking komen zijn opgedeeld in 4 categorieën:
  • Categorie 1: structurele elementen van de woning
  • Categorie 2: het dak
  • Categorie 3: het buitenschrijnwerk
  • Categorie 4: technische installaties (centrale verwarming, elektrische installaties)
 • Vlaamse aanpassingspremie
  Bestemd voor particulieren die de woning gaan aanpassen aan de noden van 65-plussers. De voorwaarden voor de Vlaamse aanpassingspremie kan je terugvinden op https://www.wonenvlaanderen.be/
 • Aanpassingspremie Vlaams Brabant:
  Bestemd voor particulieren die de woning gaan aanpassen aan de noden van 65-plussers of personen met een handicap.
  De voorwaarden voor de provinciale aanpassingspremie kan je terugvinden op https://www.vlaamsbrabant.be/
 • Provinciale renovatielening:
  Bestemd voor particulieren die een bijkomende lening aanvragen voor verbeteringswerken, saneringswerken, vergrotingswerken, energiebesparende maatregelen of werken die de woning aanpassen aan de fysieke toestand van inwonende personen.
  De voorwaarden voor de provinciale renovatielening kan je terugvinden op https://www.vlaamsbrabant.be/
 • Vlaamse energielening
  Bestemd voor particulieren die energiebesparende maatregelen willen uitvoeren en vrezen dat de investering te zwaar is. Er kan maximaal €15 000 geleend worden aan 0% als je tot de prioritaire doelgroep behoort. De voorwaarde voor Vlaamse energielening kan je terugvinden op https://energiehuis.3wplus.be/

Fiscale voordelen

Federale premies gebeuren fiscaal, via de belastingaangifte.

Inbraakpreventie

Naast een sterker gevoel van veiligheid biedt een investering in inbraakpreventie mogelijk ook enkele financiële voordelen. Sinds januari 2003 wordt er binnen de gemeenten Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst een lokale premie voorzien bij het beveiligen van de privéwoning tegen inbraak. Dankzij deze premie kan je bij het beveiligen van je privéwoning een deel van de gemaakte kosten terugvorderen. De premie bedraagt 25% van de uitgaven met een maximumbedrag variërend van € 250 tot € 350, naargelang je persoonlijke situatie.

Hoe ga je te werk?

Dit kan zeer eenvoudig door middel van het invullen van een aanvraagformulier. Dit formulier kun je verkrijgen bij je lokaal politiekantoor of gemeentehuis. Na het indienen van je aanvraag zal onze diefstalpreventieadviseur Frank Pierco spoedig langskomen om gericht advies te geven over inbraakpreventie in jouw woning. Dit advies is volledig gratis en vrijblijvend. Wanneer de aanbevelingen werden uitgevoerd volgt nog een controle. Wanneer je woning voldoende beveiligd blijkt, zal de premie toegekend worden.

Neem alvast een kijkje op de website www.besafe.be Hier kan je meer informatie vinden over veiligheid in en om de woning.