Paddenstoelen plukken: geen goed idee!

Wie dezer dagen een boswandeling maakt, heeft zeker de rijkdom aan paddenstoelen opgemerkt. Alle maten en kleuren passeren de revue. En dat doe je als wandelaar ook: passeren ... niet plukken.

In onze natuurgebieden, bossen of het domein Sport Vlaanderen, vormen paddenstoelen het leefgebied van talrijke soorten insecten en andere kleine dieren. Als larve of volwassen insect eten zij van de paddenstoelen. Zonder de paddenstoelen kunnen ze niet leven. Daarnaast zijn paddenstoelen ook levensnoodzakelijk voor diverse soorten schimmels. Bovendien: wie in bossen en domeinen de paden verlaat om paddenstoelen te plukken, verstoort de verdichting van de bodemlaag en beschadigt ze.
Vergeten we ook niet dat paddenstoelen giftig kunnen zijn. Pluk en verbruik nooit een paddenstoel waarvan je denkt dat hij eetbaar is. Sommige soorten lijken erg op elkaar!
Ten slotte vormen paddenstoelen een essentieel onderdeel van de natuurbeleving in een herfstbos. Het plukken van paddenstoelen door de één maakt dat een ander er niet meer van kan genieten.

Wil je paddenstoelen plukken voor educatieve doeleinden, bv. met je klas? Vraag dan eerst toestemming aan de beheerder van het domein. Die legt graag uit wat kan en wat niet.

Gepubliceerd op dinsdag 29 oktober 2019 15.10 uur