Overal leds tegen 2027

Zemst bouwt openbaar verlichtingspark om naar leds

In opdracht van gemeente Zemst bouwt het netbedrijf Fluvius tegen 2027 het integrale openbare verlichtingspark in Zemst om naar ultrazuinige ledverlichting. Via die versnelde ombouw mikt het gemeentebestuur vooral op een forse daling van het energieverbruik en de CO2-uitstoot.

Netbedrijf Fluvius helpt om ons lichtpark doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken. Dat gebeurt onder meer door de ombouw van oude lampen naar energiezuinige leds en door met een aangepast brandprogramma die nieuwe ledverlichting op sommige momenten te dimmen. Zo wordt er op weekdagen en op zondagavond gedimd tot een maximum van 30% van het lichtniveau tussen 23 uur en 4 uur en op vrijdag- en zaterdagavond tot een maximum van 50% tussen middernacht en 6 uur.

Sinds oktober 2015 plaatst Fluvius uitsluitend ledstraatverlichting die aanzienlijk minder verbruikt en langer meegaat dan klassieke lampen. Het netbedrijf wil alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2027 voorzien van leds. De verlichtingstechnologie evolueert snel en speelt een almaar grotere sociale rol, bijvoorbeeld via een bepaalde sfeer of uitstraling of door bewoners en voorbijgangers een groter veiligheidsgevoel te geven.

Eind december 2022 telde gemeente Zemst 4 398 verlichtingstoestellen, waarvan 42,68% uitgerust is met led en dus dimbaar.

Fluvius tracht alle hinder voor bewoners en verkeer tot een minimum te beperken. De plaatsing van de nieuwe verlichtingsarmaturen loopt gespreid in de tijd. De werken zijn gestart in het najaar 2019 en zullen dus lopen tot 2027.

Werden in jouw straat intussen nieuwe ledarmaturen geplaatst en heb je hiermee toch een probleem of heb je hierover een vraag, dan kan je via deze link hierover contact opnemen met netbeheerder Fluvius.