Overal leds in 2030

Zemst bouwt openbaar verlichtingspark om naar leds

In opdracht van de gemeente Zemst gaat het netbedrijf Fluvius tegen 2030 het integrale openbare verlichtingspark in Zemst ombouwen naar ultrazuinige ledverlichting. Via die versnelde ombouw mikt het gemeentebestuur vooral op een forse daling van het energieverbruik en de CO2-uitstoot.

Vandaag beheert Fluvius ongeveer 4 260 lichtpunten in opdracht van de gemeente. Het netbedrijf helpt om ons lichtpark doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken. Dat gebeurt onder meer met brandprogramma’s die de verlichting op sommige momenten dimmen of doven, of door de ombouw van oude lampen naar energiezuinige leds.

Sinds oktober 2015 plaatst Fluvius uitsluitend led-straatverlichting, die aanzienlijk minder verbruikt en langer meegaat dan klassieke lampen. Het netbedrijf wil alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 voorzien van leds. De verlichtingstechnologie evolueert snel en speelt een almaar grotere sociale rol, bijvoorbeeld via een bepaalde sfeer of uitstraling of door bewoners en voorbijgangers een groter veiligheidsgevoel te geven.

Fluvius tracht alle hinder voor bewoners en verkeer tot een minimum te beperken. De plaatsing van de nieuwe verlichtingsarmaturen loopt gespreid in de tijd. De werken zijn gestart in het najaar 2019 en zullen dus lopen tot 2030.

Werden in jouw straat intussen nieuwe LED-armaturen geplaatst en heb je hiermee toch een probleem of heb je hierover een vraag, dan kan je via deze link hierover contact opnemen met netbeheerder Fluvius.