Opheffing ophok-/afschermplicht voor pluimvee en vogels bij particulieren

Sinds 6 april 2021 is de ophokplicht van pluimvee en vogels bij particuliere houders opgeheven.

Deze ophokverplichting werd in november 2020 opgelegd omwille van besmettingen met vogelgriep bij wilde vogels en gehouden pluimvee. In de afgelopen weken is de situatie gunstig geëvolueerd zodat de maatregel nu kan opgeheven worden voor particulieren.

Dit betekent niet dat het vogelgriepvirus al volledig verdwenen is. Ons land ligt op dit ogenblik op de grens van de probleemzone voor vogelgriep in Europa. Dit betekent dat het virus waarschijnlijk nog wel aanwezig is bij wilde vogels in ons land, maar dat het risico op besmetting van gehouden pluimvee en vogels wel voldoende afgenomen is om het ophokken op te heffen.

Alle pluimvee- en vogelhouders, dus ook de particuliere houders, blijven wel voorlopig verplicht om hun dieren binnen of onder netten te voederen. Dit om wilde vogels niet te lokken door het aanwezige voeder. Het ophokken van pluimvee op pluimveebedrijven werd voorlopig nog niet versoepeld.

Meer info vind je op de website van het FAVV.

Gepubliceerd op dinsdag 13 april 2021 14.12 uur

We zijn er voor jou!

We doen er in deze coronaperiode alles aan om je zo goed mogelijk te helpen. Momenteel werken we nog steeds op afspraak. Bekijk op deze pagina de huidige openingsregeling.

Op de hoogte blijven van het gemeentelijk nieuws? Schrijf je hier in voor onze wekelijkse digitale nieuwsbrief H@llo Zemst. Een overzicht van de berichten vind je op deze pagina.

Onze corona-informatie vind je in de corona update. Vragen kun je doorsturen naar corona@zemst.be. Informatie over het vaccinatiecentrum vind je op deze pagina.