Opgelet voor factuurfraude!

Heb je een factuur ontvangen én betaald, maar krijg je wat later een aanmaning in de bus? Dan ben je wellicht slachtoffer van een vervalste factuur.

De Economische Inspectie stelt vast dat er opnieuw een verhoging is van het aantal meldingen over factuurfraude en wil zowel consumenten als bedrijven waarschuwen.
‘De facturen waren correct, van een Franse leverancier waar we regelmatig goederen aankopen. Twee maanden geleden ontving ik een e-mail met de melding dat hun rekeningnummer was gewijzigd en dat de bankgegevens in bijlage waren toegevoegd. Wat later kreeg ik een aanmaning van de leverancier, wat ik vreemd vond. Ik nam telefonisch contact op en kwam er zo achter dat zij helemaal geen nieuw rekeningnummer hadden en bijgevolg al twee maanden geen betalingen van ons hadden ontvangen.’
Factuurfraude is fraude waarbij oplichters een factuur vervalsen: ze onderscheppen de papieren of elektronische factuur en wijzigen het rekeningnummer. In de eerste zes maanden van 2019 ontving de FOD Economie evenveel meldingen als in heel 2018. Een slachtoffer is nu gemiddeld meer dan € 20 000 kwijt (!) ten opzichte van € 7 100 euro in 2018.
Daarom lanceert de FOD Economie opnieuw een sensibiliseringscampagne voor consumenten en bedrijven over dit onderwerp. Neem zeker een kijkje op hun website.

Gepubliceerd op dinsdag 25 juni 2019 19.02 uur