Opening toeristisch seizoen

Reserveer je gratis tijdslot voor een bezoek aan het domein rond het Rubenskasteel via deze website

Op zaterdag 22, zondag 23 en maandag 24 mei openen we het toeristisch seizoen in Zemst.

Dit doen we door eropuit te trekken in onze gemeente. We maakten tijdelijke bewegwijzerde wandel- en fietsroutes die vertrekken in de verschillende deelkernen in Zemst: voor ieder wat wils. Bovendien zal je ook een unieke blik kunnen werpen op het domein rond het Rubenskasteel!

Bewegwijzerde wandellussen

Rubenswandelpad met de erfgoedapp (6 km – vertrek en parking kerk Elewijt)

Wandeling met de erfgoedapp als gids: een quiz waarbij je alles leert over erfgoed en kunst in de tijd van Rubens. Nog niet vertrouwd met de gratis Erfgoedapp? Ontdek meer via de website van heemkring de Semse.

Witloofwandelroute met witloofweetjes (3,5 km – vertrek en parking kerk Weerde)

Hou je van ons ‘witte goud’? Wist je dat grondwitloof een echt streekproduct is en dat je het nergens anders in de wereld kan vinden? Ken je de 40 verschillende namen voor deze groente? Ontdek dit alles aan de hand van de QR-codes onderweg en neem een kijkje langs de witloofboerderij van de familie Cools.

Deze route is ook toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. 

Kinderwandeling voor echte speurneuzen jonger en ouder dan 14 jaar (4 km - vertrek en parking op geheime locatie)

Ben jij al klaar om zelf de weg te zoeken? Is het volgen van pijlen en bordjes te makkelijk? Laat ons zien wat je in je mars hebt en zoek zelf je startlocatie en de weg daaropvolgend om naar het kasteel te gaan. Veel succes!

SDG-Broekpad: ‘Voedsel verbindt en daagt uit’ (5,5 km - vertrek en parking station Eppegem)

Ontdek de nieuwe grenslus van trage wegen en mooie verhalen en informatie over duurzame voeding, doorspekt met de SDG’s.

SD-watte? De Sustainable Development Goals, of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, die speciaal werden ontwikkeld om tegen 2030 armoede te bestrijden en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen. Meer info: www.zemst.be/agenda-2030.

Bewegwijzerde fietslussen

3K-fietsroute (63 km (totaal voor de 5 lussen) – vertrek en parking kerk Weerde of andere kerken in Zemst)

Fiets langs het Rubenskasteel en alle andere erfgoedparels in Zemst. ‘3K’ staat voor Kastelen-Kerken-Kapellen. Deze plekken uit het verleden vertellen je verhalen van toen Zemst nog Sempst was. De route bestaat uit 5 lussen met als gemeenschappelijk knooppunt de kerk van Weerde.

De lus naar Elewijt passeert aan het Rubenskasteel.

De 8 van Zemst (54 km – vertrek en parking Schranshoeve Eppegem)

Deze route bestaat uit twee lussen met knooppunt aan de Schranshoeve in Eppegem. Fiets langs landelijke wegen doorheen prachtige natuurgebieden, langs oude hoeves en de verschillende kastelen die onze gemeente rijk is.

De oostelijke lus, langs Weerde, Hofstade en Elewijt, passeert het Rubenskasteel.

Trésignies route Zemst (29 km – vertrek en parking Schranshoeve of kerk Eppegem, Weerde, Zemst of Elewijt)

Geïnteresseerd in de oorlogsverhalen van Zemst? Deze route neemt je mee in het leven van korporaal Léon Trésignies die je een prachtige, stille getuigenis van het oorlogsgeweld in Zemst bezorgt.

Witte goudroute (West) Toerisme Vlaams-Brabant (46 km – vertrek en parking aan Sport Vlaanderen Hofstade)

Ontdek al fietsend de verschillende witloofboeren in onze streek en geniet van mooie velden en kleine dorpskernen. Fiets door de bakermat van het witloof en treedt buiten de grenzen van Zemst.

Deze route is uitgestippeld langs fietsknooppunten en gaat door al onze deelgemeenten.

Bezoek het Rubenskasteel

Alle routes passeren het Rubenskasteel. Neem je graag een kijkje op het domein? Boek dan vanaf 1 mei om 18.00 uur via deze website een gratis tijdslot! 

!Let op: aan het kasteel zelf is helaas geen parkeermogelijkheid. Bezoekers worden omgeleid naar de dorpskern van Elewijt en Weerde, en het station van Eppegem. Voor andersvaliden werd wel parking voorzien, zij kunnen zich melden bij de parkeerwachters aan de Steendreef.