sprite
Gemeente Zemst

Richtlijnen voor afleveren van voorlopige rijbewijzen

Richtlijnen voor afleveren van voorlopige rijbewijzen

De Vlaamse overheid heeft recent de regelgeving over de voorlopige rijbewijzen gewijzigd. Onder meer de voorwaarden voor de rijopleiding en voor het rijden onder begeleiding werden grondig aangepast. De rijopleiding is namelijk – sinds de laatste staatshervorming – een bevoegdheid van de gewesten geworden.
De federale overheid, die nog steeds bevoegd is voor de organisatie van de uitreiking van de rijbewijzen, meent dat de Vlaamse overheid haar bevoegdheid door deze aanpassingen te buiten is gegaan.
Hoe de gemeenten hiermee concreet moesten omgaan is op dit moment heel onduidelijk, de gerechtelijke procedures zijn immers nog lopende.
De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) raadt aan om voorlopig de Vlaamse regelgeving te volgen. De gemeente Zemst volgt dit advies.
Wat betekent dit concreet?
De personen die kandidaat-bestuurders begeleiden tijdens hun rijopleiding moeten vanaf nu een vorming voor begeleiders gevolgd hebben bij een erkende rijschool. Daarom zullen er geen voorlopige rijbewijzen onder begeleiding meer uitgereikt worden als de kandidaat-bestuurder geen begeleidersattest kan voorleggen.
Uiteraard zal er verder gecommuniceerd worden indien dit voorlopig standpunt toch nog zou veranderen.

« Terug