sprite
Gemeente Zemst

kalender

Red de restjes!

... want de restjes maken het verschil.

We verspillen wereldwijd een derde van het voedsel dat we produceren. Omdat fruit 'misvormd' is, boontjes niet de juiste lengte hebben of gewoon omdat we meer kopen dan we op kunnen. En dat terwijl meer dan 800 miljoen mensen honger lijden. De gemeenschappelijk werkgroep Duurzame voeding organiseert twee workshops:


Workshop Lang leve de oogst

Wat is de energiezuinigste techniek om tomaten te bewaren en wat heb je daarvoor nodig? Hoe lang kan je een zelf ingemaakte oogst bewaren?

 

Tijdens de workshop leert Jos Noppen (Velt) je verschillende inmaaktechnieken om groenten en fruit langer te bewaren. Je komt alles te weten over steriliseren, (vries-)drogen, zouten, inkuilen, pasteuriseren, inmaken (met zoet, zuur of alcohol), pekelen en fermenteren. Heb je zelfgemaakte jam, chutney of notenporto? Breng ze gerust mee, dan proeven en bespreken we de technieken. Na de theorie ga je zelf aan de slag.

 

Praktisch:

  • bibliotheek, Plein van de Verdraagzaamheid, Zemst
  • maandag 19 september 2016 om 19.30 uur
  • gratis
  • inschrijven verplicht, via dienst Ontwikkelingssamenwerking

 

Workshop Improvisatiekoken

Improvisatiekoken is koken met een beperkt aantal ingrediënten. De klassieke volgorde van het koken bestaat uit (1) het kiezen van een recept, (2) het opstellen van een boodschappenlijstje, (3) het aankopen van de ingrediënten en (4) het bereiden van het gerecht volgens dat recept. Deze methode leidt tot ongebruikte restjes. In de samenkeuken gaat het er omgekeerd aan toe. Je vertrekt met je eigen oogst, je biologisch groentepakket, je lidmaatschappij bij een CSA-bedrijf of met de seizoensgroentjes van de bio-boer, en past je recepten daaraan aan. Lesgever van dienst is Sofie Mogensen van Velt.

 

Praktisch:

  • Ontmoetingscentrum, Zemstsesteenweg 15, Hofstade
  • dinsdag 18 oktober 2016 om 19 uur
  • prijs: 8 euro
  • inschrijven verplicht, via www.ticketgang.be


Week van de Fair Trade

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die Fair Trade en fairtradeproducten tien dagen lang op een originele manier in de kijker plaatst in heel België. Deze editie vindt plaats van 5 tot 15 oktober 2016. Meer info op www.weekvandefairtrade.be. Alle verkooppunten in Zemst zijn terug te vinden op www.fairtradegemeenten/zemst en www.rechtvanbijdeboer.be.