sprite
Gemeente Zemst

Jongereninleefreis

Nieuwe reis in 2015

Ben je ook benieuwd naar Sokone & het land Senegal? Schrijf je dan zeker in voor 15 december 2014 voor onze volgende jongereninleefreis in zomer 2015.


 

Op 1 augustus 2015 nemen we opnieuw het vliegtuig richting Afrika om drie weken kennis te maken met Senegal en z’n cultuur en sport, in het jasje van duurzaam toerisme.  Waarom Senegal? Senegal kent heel wat voetbal-, basket- of looptalent. Maar deze bij hen (en bij ons) populaire sporten worden van het hoogste schavotje geduwd door ‘La lutte’, worstelwedstrijden die enorme belangstelling wekken bij de plaatselijke bevolking. En muziek is zonder twijfel een van de meest interessante facetten van de Senegalese cultuur. De liefde voor muziek wordt in Senegal door iedereen gedeeld, of je nou jong of oud bent, in de stad woont of op het platteland. Het is het land van populaire muziek met Youssou Ndour en traditionele muziek met de djembé of kora, maar net zo goed  van rap en poetry slam. Muziek staat dus zeker en vast op het programma want zo’n dol feestje drijft op trots en levensdrift. Stilzitten is dan ook uit den boze.

 

 

 

Ben jij graag van de partij? Heb je daarbij ook een sociale (over)drive? Zo ja, dan is onze jongereninleefreis vast en zeker iets voor jou. De reis focust zich op Sokone, partnergemeente van Zemst, waar we de handen uit de mouwen steken en samen met de lokale jeugd aan actief vrijwilligerswerk doen. Een van de actiepunten tijdens de reis is het aanplanten van mangroven samen met de jeugd van Sokone. Ook lezen we voor aan kinderen - stimuleert de taalontwikkeling en fantasie –, we ontmoeten de landbouwers op hun velden, we steken de talibés (straat –en korankinderen) een hart onder de riem en er volgt nog een doe-project die we zullen uitkiezen.

 

 

 

Wil  je de avonturen en ervaringen van de vorige reis in 2013 zien, neemt best een kijkje op de blog zemst.waarbenjij.nu of het filmpje op deze site: http://www.youtube.com/watch?v=iq5j_sKIAU4.Wil je nog meer weten? Neem dan contact op met brondelgil@gmail.com, pieter.sterckx@telenet.be (0472 95 38 23) of liesbeth.vandenbroucke@zemst.be (015 61 88 99). De reis duurt 3 weken, max. 1400 euro. De gemeente Zemst komt trouwens voor € 250 tegemoet in de reis- en verblijfskosten per Zemstse jongere.Er zijn nog plaatsen vrij. Voorrang aan Zemstse jongeren tussen 21 en 30 jaar.


Klik hier voor het inschrijvingsformulier.

Klik hier voor meer informatie over de reis.

Klik hier voor meer informatie over de inentingen.

Klik hier voor een blanco medisch invulformulier.


 Souvenirs 2013

Groepsfoto op boot - inleefreis 2013

Op 2013 vertrokken 11 Zemstse jongeren voor een drieweekse inleefreis naar ons zusterdorp Sokone aan de Afrikaanse Westkust.  De reis werd georganiseerd door de gemeente Zemst en Xaritoo (wat vriendschap betekent in het Wolof),  een Zemstse vereniging die projecten in Sokone wil steunen.

Inleven

Wat ze daar precies gedaan hebben?  Het woord zegt het zelf. ‘Inleven’ dus. Leven samen met Sokonezen. Dat betekent: mee werken (een klaslokaaltje een appelblauwzeegroen kleurtje gegeven, mangroves geplant),  mee koken (sesamkoekjes en ander Afrikaans lekkers), mee eten (Yassa Poulet), mee sporten (een handbalmatch in 40°), mee feesten (het Suikerfeest dat in Senegal pas later plaatsvond dan in andere moslimlanden omdat de maan nog niet zichtbaar geweest was), mee …  Een aantal deelnemers heeft ook een nachtje in een Sokonees gezin geslapen, wat voor sommigen toch wel een ‘aparte’ ervaring was. Of ze terug zouden willen? ‘Direct’ klinkt het als uit één mond.  Die drie weken in een totaal andere cultuur hebben zeker hun indruk nagelaten...

 

Verbroederen - inleefreis 2013

balanceren - inleefreis 2013

mangrove aanplanten - inleefreis 2013

Spelletjes spelen met de kinderen - inleefreis 2013

Contact

Ontwikkelingssamenwerking

Hoogstraat 69

1980 Zemst