sprite
Gemeente Zemst

Duurzaamheid

Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen (Brundtland, 1987). Bij duurzame ontwikkeling is er sprake van een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen. 

 

De gemeente Zemst werkt aan duurzame ontwikkeling, door bij haar aankoopbeleid rekening te houden met duurzame labels als fair trade, FSC-hout, bio, schone kleren, ...  Ook gaat er aandacht naar duurzame mobiliteit, onder meer door te werken aan een verkeersveilige schoolomgevingen, het voorzien van overdekte fietsenstallingen en comfortabele fietspaden. In 2012 werd Zemst genomineerd als fietsgemeente, won niet, maar kreeg wel een eervolle vermelding.

Duurzaam bouwen wordt gepromoot door het regelmatig organiseren van infoavonden, en door de gemeentelijke subsidies voor dak- en muurisolatie en superisolerende beglazing. Van alle gemeentelijke gebouwen wordt een energieboekhouding bijgehouden en waar nodig worden technische aanpassingen uitgevoerd om energie te besparen.

Veel aandacht gaat ook naar afvalpreventie. Onder meer via het promoten van thuiscomposteren, de kippenacties en de jaarlijkse drinkbussenactie in de 8 basisscholen.

 

Wil u ook thuis, op het werk of in uw vereniging een aantal duurzame principes naleven, dan vindt u meer informatie op volgende websites:

 1. Meubelen en houten producten met het duurzame FSC of PEFC label: www.fsc.be of www.pefc.be
 2. Kledij geproduceerd met respect voor mensenrechten en milieu: www.schonekleren.be of www.achact.be/tshirts/nl/
 3. Bloemen geproduceerd met respect voor mensenrechten en milieu: www.blijebloemen.be
 4. Fair Trade voeding en katoen: www.maxhavelaar.be
 5. Duurzame aankopen voor thuis, school of vereniging: www.milieukoopwijzer.be
 6. Groene speeltuin: http://www.lne.be/themas/natuur-en-milieueducatie/nmerond/vergroening/eigen-tuin
 7. Energiezuinige elektrische apparaten en auto’s: www.topten.be
 8. Energiezuinig bouwen en wonen: www.energiesparen.be
 9. Duurzame mobiliteit: www.s-move.be
 10. Onderhoud van centrale verwarming: www.lne.be/campagnes/centrale-verwarming
 11. Meer info over duurzaam watergebruik vind je in de provinciale brochures 'Handige waterbesparing' en 'Regenwater : een hemels geschenk'.