sprite
Gemeente Zemst

Zuiders engagement

Zemstse trekvogels

Steeds meer jongeren engageren zich om iets te doen aan de toenemende ongelijkheid in de wereld. Elk jaar trekken jongeren uit Zemst de wijde wereld in voor hun stage of als vrijwilliger.

 

In onderstaande brochure brengen de “Zemstse trekvogels” hun ervaringen met de partnerorganisatie(s) in beeld. De foto’s illustreren de soms diverse realiteit van cultuur, natuur en mensen en tonen ook de samenwerking met de mensen ter plaatse.

Klik hier om de brochure te downloaden.

 

Haal een subsidie binnen voor je project

Ben jij een Zemstenaar die in het kader van zijn/haar studies of een stage reist? Of heeft jouw school, vriendenkring, vereniging of familie een eigen project lopen in het Zuiden? Dan ben je bij de gemeentelijke dienst Ontwikkelingssamenwerking met het subsidiereglement ‘Inleefreizen, studentenstages of ontwikkelingsprojecten in OESO-DAC landen’ aan het juiste adres. Het reglement ondersteunt namelijk projecten waarbij Zemstse vrijwilligers betrokken zijn.

 

Klik hier voor het reglement. Klik onderaan voor de diverse invulformulieren. Het hele jaar door  kunnen aanvragen ingediend en uitbetaald worden.

Neem ook zeker een kijkje op www.4depijler.be. Het 4de pijlersteunpunt verschaft informatie en advies aan iedereen die zich vrijwillig inzet voor een project in het Zuiden.

 

 

Invulformulieren 

 

  1. Inleefreis:

De reis in een ontwikkelingsland is vooral gericht op kennismaking met ontwikkelingsprojecten. De vrijwilliger helpt actief mee aan een project ter plaatse gedurende minimaal 3 werkdagen van de verblijfsduur. Het is dus niet zomaar een eco-toeristische reis.

 

  1. Studentenstage:

De stage in een ontwikkelingsland is gekaderd in een opleiding, is nuttig voor deze opleiding en het hoofddoel ervan is (wederzijdse) uitwisseling van expertise.

 

  1. Vrijwilligerswerk in een bestaand ontwikkelingsproject:

Het gaat om minstens 12 voltijdse onbetaalde werkdagen voor een bestaand project in een ontwikkelingsland.

 

  1. Permanent engagement voor een eigen ontwikkelingsproject:

Het gaat om onbetaald vrijwilligerswerk voor een project in een ontwikkelingsland; op de locatie zelf en met permanente voortgangscontrole vanuit Zemst.