Hakhoutbeheer in Zemst

Momenteel voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hakhoutbeheer uit langs de gewestwegen en autosnelwegen. Hakhoutbeheer is een eeuwenoude en alternatieve vorm van beheren van bomen en struiken. De bomen worden daarbij afgezaagd op een tien- à twintigtal centimeter boven de grond.

In de volgende seizoenen schieten ze opnieuw uit. Dit wordt tussen november en maart uitgevoerd omdat bomen en struiken dan niet in blad staan waardoor de sapstroom langzamer verloopt en de bomen minder kwetsbaar zijn. In deze periode broeden ook de vogels niet.

Veiligheid als topprioriteit

Naarmate bomen en struiken hoger en ouder worden, nemen de risico’s voor de verkeersveiligheid toe. Hoge bomen vangen veel wind, en kunnen omwaaien of afbreken en op de weg vallen. Doordat ze zo dicht bijeen staan, hebben ze bovendien de neiging om naar buiten te groeien, naar het licht toe. De bomen aan de wegzijde hellen dus vaak over en dreigen op termijn op de weg te vallen. Ook zware takken kunnen afbreken en op de weg terecht komen. Dat is levensgevaarlijk. Om dat veiligheidsrisico te beperken, doen we aan hakhoutbeheer.

Natuur maximaal kansen geven

AWV werkt voor langere zones in korte segmenten. Zo schiet een bepaalde zone al terug uit voor het volgende stuk wordt aangepakt, enkele jaren later. Door een combinatie van jongere en oudere begroeiing ontstaat er meer variatie en vinden meer planten en dieren een geschikt plekje.

Tijdelijke impact op het zicht, geen impact op het geluid

Door het inkorten van de beplanting zijn de weg en het verkeer meer zichtbaar. De ingreep heeft echter geen invloed op het geluidsniveau van een nabijgelegen weg. Beplanting heeft slechts een beperkt effect op geluidsdemping en houdt enkel geluid tegen als het gaat om een zeer dichte beplanting van enkele tientallen meters breed die gesloten is van bodem tot kruin.

Hinder tijdens de werken

De werken worden uitgevoerd met gemotoriseerde voertuigen en machines. We wensen ons te verontschuldigen voor eventuele geluidshinder die je hiervan ondervindt. De werken worden uitgevoerd met een mobiele werf. Hierdoor zal er slechts beperkte hinder zijn voor het verkeer.

Meer informatie over waar en wanneer het hakhoutbeheer plaatsvindt in jouw buurt lees je op wegenenverkeer.be/hakhoutbeheer

Gepubliceerd op donderdag 22 februari 2024 10 uur