Nieuwe buslijn tussen Humbeek en Zemst

Vanaf 1 januari 2025 breidt De Lijn haar aanbod van openbaar vervoer in en rond Zemst uit met de nieuwe lijn 281. Die verbindt Humbeek met Elewijt, via Zemst-Laar, Zemst-bos, Zemst centrum, Weerde en uiteindelijk Mechelen. Die nieuwe lijn komt er na aandringen van de gemeenten Zemst en Grimbergen.

Sinds de afschaffing van de Belbus in 2016 was er vooral in Zemst-Laar een leemte ontstaan op het vlak van openbaar vervoer. Die nieuwe lijn 281 biedt nu een beter alternatief, te beginnen met vier ochtendritten en vier avondritten op weekdagen. De exacte dienstregeling wordt afgestemd met de aansluiting op de S-treinen aan Weerde station.

De nieuwe buslijn is niet de enige verandering op het vlak van openbaar vervoer in Zemst. Vanaf 1 januari 2025 verdwijnen de lijnen 681, 682 en 683. De trajectgedeelten van deze lijnen die het wel goed doen, worden overgenomen door lijnen 28 (de huidige lijn 280) en 82 (de huidige lijn 282). Het voordeel hiervan is dat alle ritten mooi op elkaar kunnen worden afgestemd, zodat reizigers een meer gespreid aanbod krijgen en flexibeler hun reis kunnen plannen. Zo verhoogt de frequentie van lijn 82 Mechelen – Vilvoorde – Zaventem Luchthaven (langs de Brusselsesteenweg) naar een bus om de 15 minuten in de spits op schooldagen, om het half uur op zaterdag en om het uur op zondag.

Op lijn 28 Mechelen - Hofstade - Perk – Vilvoorde (langs de Tervuursesteenweg) zal je in de spits op schooldagen om de 20 minuten een bus kunnen nemen en daarbuiten op weekdagen om het half uur (in plaats van om het uur vandaag). Sinds juli 2023 is er ook een zondagsbediening op die lijn. Het aanbod van de schoolbussen 283, 501 en 510 blijft behouden, weliswaar met een nieuw lijnnummer.

Gepubliceerd op dinsdag 23 april 2024 11.47 uur