Na de verkiezingen

Update 27 december 2024

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft zich op 24 december jl. uitgesproken over het ingediende bezwaar: https://dbrc.be/sites/default/files/2024-12/RVERKB.2425.0031.pdf

Het bezwaar heeft niet geleid tot de ongeldigverklaring van de verkiezingen. De installatie van de verkozenen zal plaatsvinden op 6 januari 2025 om 20u.

Update 29 november 2024

Voordracht leden Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD)

De mogelijkheid bestaat dat meerdere lijsten ervoor kiezen om zich met elkaar te verbinden voor het bepalen van het aantal zetels in het BCSD. Ze worden dan in de berekening van het aantal zetels als één lijst beschouwd. Die verklaring van lijstverbinding is alleen ontvankelijk als ze ondertekend is door een meerderheid van de verkozenen van iedere lijst die zich wil verbinden. De verklaring van lijstverbinding moest aan de algemeen directeur bezorgd worden uiterlijk op donderdag 28 november e.k.

Op vrijdag 29 november kon vastgesteld worden dat er geen enkele verklaring van lijstverbinding werd ingediend. De initiële verdeling van de leden per fractie blijft bijgevolg behouden. Dit betekent dat het BCSD als volgt zal worden samengesteld:

Iedereen Zemst 3 leden

Team Burgemeester 3 leden

Groen 1 lid

Vlaams Belang 1 lid

De voordrachtakte zelf kan ingediend worden tot 2 december 2024.

Update 27 november 2024

Er is voor Zemst een bezwaar ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Zolang het onderzoek loopt, mag de installatievergadering die op donderdag 5 december 2024 gepland stond niet plaatsvinden. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen doet in principe uitspraak over het bezwaar binnen vijfendertig dagen na de indiening.

Update 22 oktober 2024

Bart Coopman leverde op 21 oktober 2024 een gezamenlijke voordracht in bij de algemeen directeur. Het initiatiefrecht neemt aldus definitief een einde op deze dag.

Bij de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 werd Bart Coopman de stemmenkampioen van de grootste lijst. Hij had bijgevolg als eerste het initiatiefrecht. Dit betekent dat hij voor de periode vanaf maandag 14 oktober tot maandag 28 oktober het recht had om een gezamenlijke akte van voordracht (voor de schepenen) in te dienen.

 Update 14 oktober 2024

Initiatiefrecht 

Wat?

Het decreet lokaal bestuur legt de volgorde vast welke persoon van welke partij als eerste het initiatief zal nemen na de verkiezingen om de coalitiegesprekken te openen. Het doel daarvan is een meerderheid vinden in de gemeenteraad om de gemeente te besturen.

Wanneer?

Het initiatiefrecht start officieel de dag na de ondertekening van het proces-verbaal van de verkiezingen. In Zemst werd dat proces-verbaal al op 13 oktober opgemaakt. De eerste periode van het initiatiefrecht begint dus te lopen op maandag 14 oktober 2024. Elke periode duurt veertien dagen.

Wie?

De stemmenkampioen van de grootste lijst krijgt als eerste het initiatiefrecht, en wordt als het ware een 'lokale formateur'.

Om die stemmenkampioen te vinden kijken we vooreerst naar de grootste lijst. Dat is de lijst met het hoogste stemcijfer, dus met meeste geldige stembiljetten. Of met andere woorden: de lijst waaraan de meeste mensen hun stem gaven. Het maakt niet uit of die lijst een stem kreeg op basis van lijststem en/of voorkeurstem(men).

Daarna zoeken we binnen deze grootste lijst naar de stemmenkampioen van die lijst. De stemmenkampioen is de verkozene met het hoogste aantal naamstemmen (of anders gezegd: de meeste voorkeurstemmen).

De stemmenkampioen voor de verkiezingen in Zemst is Bart Coopman. Hij heeft gedurende de volgende veertien dagen, tot maandag 28 oktober, het recht om een gezamenlijke akte van voordracht (voor de schepenen) in te dienen.

Volgorde?

Het initiatiefrecht komt eerst toe aan de stemmenkampioen van de grootste lijst. Lukt het niet om een coalitie te vormen, dan gaat het initiatiefrecht naar de stemmenkampioen van de op één na grootste lijst. En zo verder.

Het initiatiefrecht gaat naar de volgende stemmenkampioen:

  • als na veertien dagen geen gezamenlijke akte van voordracht (voor de schepenen) is ingediend door de houder van het initiatiefrecht;
  • als een verklaring van afstand is ingediend door de persoon die het initiatiefrecht heeft (dus voordat de periode van veertien dagen afgelopen is).

Einde?

De procedure van het initiatiefrecht stopt als:

  • een gezamenlijke akte van voordracht ingediend wordt door de persoon die op dat moment het initiatiefrecht heeft;
  • of elke houder van het initiatiefrecht dit recht heeft uitgeput;
  • of er nog geen gezamenlijke akte van voordracht ingediend is op de derde dag voor de installatievergadering van de gemeenteraad.

Verkiezingsuitslagen

Check hier de verkiezingsuitslagen.