Mentaal welbevinden

Geluksdriehoek

Een gelukkig leven leiden is belangrijk voor iedereen. Natuurlijk is geluk voor iedereen anders. Het heeft niet alleen te maken met je emotie en gevoelens, maar ook met je denken en je verbondenheid met andere mensen en de wereld rondom ons. Dit alles wordt samengevat in de geluksdriehoek. Deze drie bouwblokken vallen als puzzelstukken in elkaar.

Maar perfect geluk bestaat niet, de oranje bol brengt de driehoek uit balans. Dit is helemaal oke. Soms is de bol groter, soms is hij heel klein. Weet dat de bol er is en stoor je er niet aan. 

Lees meer over de geluksdriehoek en ga zelf aan de slag op geluksdriehoek.be.

Warme William

Warme William is een initiatief van het Fonds GaVoorGeluk en zet in op het versterken van de veerkracht en het mentaal welzijn bij kinderen en jongeren. Een Warme William is iemand die écht naar je luistert: een vriend, een ouder, een leerkracht... Het is iemand die je uitnodigt om te vertellen wat er scheelt. Iedereen heeft soms een Warme William nodig, maar ook iedereen kan een Warme William zijn door klaar te staan voor iemand die het nodig heeft.

Elk jaar doet gemeente Zemst een ronde in de tweede en derde graad van de Zemstse lagere scholen. Hierbij krijgen de kinderen wat meer uitleg over wie Warme William is. Daarna kunnen ze ook Warme William ontmoeten. 

Wil je Warme William ook eens ontmoeten? Soms komt Warme William ook langs op evenementen van de gemeente of je kan hem terug vinden op de bank in het gemeentehuis. Meer informatie over Warme William vind je terug op warmewilliam.be.

Waar kan je terecht met vragen?

Er zijn verschillende organisaties en platformen waar je terecht kan met vragen over je mentaal welbevinden of waar je zelf aan de slag kan met oefeningen en tips.

  • Awel: Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag. Je kan met hen bellen, mailen of chatten. Meer info op awel.be.
  • CAW: Een Centrum Algemeen Welzijnswerk helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Bij het CAW Halle Vilvoorde kan je terecht voor informatie, advies en korte hulp. Maar ook wanneer je langdurige begeleiding, opvang of crisishulp nodig hebt, kan je bij hen terecht. Jongeren kunnen terecht bij het JAC. Meer info op caw.be.
  • Nok Nok: Nok Nok is er voor jongeren tussen 12 en 16 jaar. Je vindt hier tips, opdrachten en verhalen om je goed in je vel te voelen. Je kan hier ook terecht als je in een dipje zit of bij tegenslag. Meer info op noknok.be.
  • Tele-onthaal: Tele-onthaal staat dag en nacht klaar voor wie het nodig heeft. Je kan bij hen terecht voor een warm en veilig gesprek. Meer info op tele-onthaal.be.