Meldpunt voor dierenverwaarlozing

Soms merk je wel eens een dier op dat er niet echt verzorgd uitziet of dat zonder water of schuilmogelijkheid in een weide staat. Kortom, je maakt je zorgen over het welzijn van het dier. Het is belangrijk dat je dit meldt en dat doet bij de juiste instantie. Maar hoe ga je tewerk?

Ga eerst na of er wel degelijk sprake is van verwaarlozing.

  • Zoek informatie op betrouwbare websites als bv. https://dierenwelzijn.vlaanderen.be of www.huisdierinfo.be.
  • Als je de eigenaar kent, spreek hem of haar aan. Een toegewijd eigenaar zal je graag uitleg geven over het hoe en waarom hij of zij het dier op een bepaalde manier verzorgt.

Als je blijft twijfelen, meld je de verwaarlozing zo snel mogelijk en bij de juiste instantie. Het is belangrijk om de juiste weg te volgen en op de juiste manier te melden, zo worden de dieren het snelst geholpen:

  • (Vermoedelijke) verwaarlozing van een dier waarvan je de eigenaar niet kent: lokale politie via 101.
  • (Vermoedelijke) verwaarlozing van een dier waarvan je de eigenaar wel kent: Dierenwelzijn Vlaanderen op https://dierenwelzijn.vlaanderen.be, klik op >Meldpunt.
  • Voor zwerfkatten en loslopende honden heeft de gemeente een overeenkomst met Dierenopvangcentrum Zemst. Dat zal loslopende honden ophalen en terug bij de eigenaar brengen. Zwerfkatten worden gevangen, verzorgd, gesteriliseerd en terug uitgezet (dus niet geëuthanaseerd!). Contacteer het opvangcentrum op tel. 015 14 07 70.
  • Andere loslopende dieren (weidedieren, neerhofdieren, hoefdieren …): lokale politie via 101.
  • Overlast door dieren: lokale politie via 101.
  • Wilde dieren en vogels: Opvangcentrum Malderen, Wildlife Taxi Team, tel. 03 331 97 00.

Naar gemeentehuis? Enkel voor dringende zaken na afspraak

De gemeentelijke diensten doen er in deze coronaperiode alles aan om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Hou er rekening mee dat je niet zomaar het gemeentehuis kan betreden. Om je veilig te kunnen helpen werken wij enkel op afspraak voor dringende zaken.
Check eerst of hetgeen je nodig hebt, online te verkrijgen is via www.zemst.be/eloket.
Indien dit niet het geval is en je dringend iets nodig hebt, kan je voor sommige producten een afspraak maken via de website of via een telefoontje naar het onthaal op het nummer 015 61 88 90. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 16 uur.
De meest actuele info over corona kan u vinden via deze link.
Vragen over corona? Mail naar corona@zemst.be.