Generatie Rookvrij

Sinds 2020 heeft de gemeente het label ‘Generatie Rookvrij’!

Sport Vlaanderen Hofstade zette al een tijdje in op rookvrije gebieden en vanaf 2020 ging ook de eerste sportclub, Reko Roller Club Zemst, voor een rookvrij sportterrein, maar KCVV Elewijt en Scouts & Gidsen Elewijt engageerden zich als eerste rookvrije verenging.

Als gemeente willen we zelf ook het goede voorbeeld geven, daarom wordt er sinds 1 oktober 2020 niet meer gerookt rond het gemeentehuis. Ook het Huis van het Kind is een rookvrije omgeving, stap voor stap maken we zo onze gemeente helemaal rookvrij.

Het doel?

Generatie Rookvrij wil ieder kind, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook, zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en niet-roken de norm. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en hen een andere norm rond roken te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Tegelijkertijd willen we rokers stimuleren om te stoppen met roken en hen effectieve hulp aanbieden bij hun stoppogingen. De meeste rokers willen stoppen met roken en willen niet dat hun kinderen later gaan roken.

Waarom?

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Tegelijk tellen we ca. 40 tabaksdoden per dag in België.
Confronterend, niet? Maar stel nu dat we de logica achter ‘zien roken doet roken’ doorbreken. Rookvrij als de nieuwe norm. Zo beschermen we kinderen en jongeren tegen de verleiding om te starten met roken. We willen een gezonde en veilige omgeving aanbieden waar rekening gehouden wordt met elkaar.

Help ons om rookvrij te gaan!

Jouw bijdrage? Niet meer roken in het zicht van kinderen en jongeren. Haalbaar, toch? Concreet betekent dit dat er niet meer gerookt wordt op een terrein dat aangeeft mee te doen aan Generatie Rookvrij, zoals het gemeentehuis en Huis van het Kind. Zo werken we samen mee aan een rookvrije toekomst.

Wil jij ook voor een rookvrij terrein gaan? Verenigingen die willen investeren in een rookvrije toekomst kunnen een mailtje sturen naar welzijn@zemst.be en we zetten je mee op weg naar een rookvrij terrein.