Korte keten

Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo'n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Bovendien ondersteun je de lokale economie.

In de korte keten vind je verschillende soorten verkooppunten: hoevewinkels, boerenmarkten, automaten, zelfpluktuinen, groenteabonnementen en voedselteams. Ontdek hier de verkooppunten in Zemst op Recht van bij de boer of bij Fair Trade gemeenten of download de applicatie 'Boeren en Buren - Koop rechtstreeks van de boer'. Elke week komen Boeren én Buren samen op een vaste locatie, de Buurderij. Je ontmoet er de producenten van wat je eet en leert hen beter kennen terwijl je je producten ontvangt.

Vlaams-Brabant heeft een ruim aanbod aan streekproducten. Naast de verse producten zoals aardbeien, druiven, witloof, asperges,... heeft de regio ook heel wat unieke verwerkte producten te bieden. Proef het lekkers uit onze streek en ontdek onze witloofroute. Neem hier een kijkje voor meer informatie.